FOTO | O curte model pentru oraşul Ungheni
În mai puţin de o lună de zile, aspectul curţii celor patru blocuri de la intersecţia străzilor Romană şi Decebal din Ungheni s-a schimbat considerabil. Au apărut terenuri noi de joacă, un teren sportiv, alei, foişoare – tot de ce are nevoie un om pentru a se relaxa.
Pe 10 iunie, în ciuda timpului urît de afară, zeci de locatari ai blocurilor din preajmă s-au adunat pentru a lua în primire terenul proaspăt renovat. „Cu o lună în urmă, aici era o curte tristă. Acum s-a schimbat radical. Pe feţele copiilor se citeşte bucuria, la fel şi pe feţele celor adulţi”, a remarcat Ion Ţîţu, consilier orăşenesc, directorul SRL „Javelin”, întreprinderea care a realizat lucrările de amenajare.
Ideea însă îi aparţine Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă (CRDD) din cadrul Primăriei Ungheni. Svetlana Ciobanu, directorul Centrului şi managerul proiectului, a menţionat că, înainte de a amenaja o curte-model în oraş, a fost realizat un sondaj printre ungheneni, pentru a stabili ce-şi doresc aceştia şi cum vor să vadă curţile blocurilor locative de aici.
S-a lucrat intens, cu profesionalism. Nu întîmplător locatarii au recunoscut că sînt mîndri de curtea pe care o au în prezent. „Important este ca de acum înainte oamenii să-şi schimbe atitudinea faţă de ceea ce li s-a oferit, să fie grijulii faţă de tot ce a fost instalat aici”, a subliniat Tudor Gavriliuc, primar interimar al oraşului Ungheni. „Fiind o curte pe unde trece foarte multă lume, este necesar să ne străduim să păstrăm ceea ce avem şi, atunci cînd e nevoie, să facem observaţie celor indiferenţi sau rău-intenţionaţi. Important este să o facem cu calm”, a accentuat Ion Ţîţu. Dînsul i-a încurajat pe adulţi să ia exemplu de la copii, să fie activi şi să profite din plin atît de terenul de recreere, cît şi de terenul de sport din preajmă.
Amenajarea curţii a fost posibilă, graţie proiectului „Curtea interioară a blocurilor de locuinţe – loc de odihnă şi agrement”, implementat de de CRDD Ungheni în cadrul Programului de Dezvoltare Economică Locală al Fundaţiei Est Europene. Au fost create zone de recreere pentru adulţi şi tineri prin instalarea măsuţelor, băncilor şi construirea a două foişoare, trei terenuri de joacă pentru copii, un teren sportiv şi un spaţiu comun tehnic-gospodăresc. Costul total al proiectului a fost de aproximativ 600 mii lei, dintre care 362 mii lei a fost contribuţia Primăriei Ungheni.
Lasă un răspuns