Eficienţa energetică drept condiţie pentru creşterea competitivităţii



energetică, eficienţă, granturi, proiecte, Covoare-Ungheni
Imagine: eco.md



Ponderea cheltuielilor energetice în costurile de producere ale companiilor moldoveneşti este de câteva ori mai mare decât cea înregistrată în ţările dezvoltate. Cu toate acestea foarte puţine dintre ele se gândesc să-şi optimizeze consumul de energie, fapt care le-ar permite o creştere substanţială a competitivităţii.Pe de altă parte nevoia de eficientizare energetică crează noi oportunităţi de afaceri. Companiile specializate în audit energetic sau izolare termică, de exemplu, vor avea doar de câştigat în următorii 10-15 ani.

Compania „Orhei-Vit”, cunoscutul producător a 120 de branduri de sucuri, gemuri şi conserve din fructe şi legume, a reuşit anul trecut să reducă consumul de gaze naturale şi costurile suportate la generarea aburului necesar în procesul de producţie, substituind două cazane pe abur pe altele de tip nou.
Pentru aceasta compania a investit  540.000 euro din Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova (MoSEFF), lansată de BERD în februarie 2010. Investiţia s-a soldat cu o economie anuală de energie de 24%. Linia de creditare este de 20 mil. euro şi este posibilă prin intermediul a trei bănci: Moldova Agroinbank, Moldincombank şi BCR.
Credite de până la 2 mil. euro
Obiectivul MoSEFF constă în susţinerea modernizării companiilor locale private prin reducerea costurilor la energie pe unitatea de producţie şi, în final, sporirea competitivităţii mărfurilor şi serviciilor livrate de acestea. În general, rata internă de rentabilitate a investiţiilor în eficienţa energetică este mai mare decât rata dobânzii la datoria de finanţare necesară pentru investiţii. Perioada de rambursare a creditului variază de la 2 la 6 ani.
Granturi pentru eficienţa energetică
În prezent portofoliul MoSEFF include 60 de proiecte, dintre care 28 de proiecte propuse de 18 întreprinderi, în valoare totală de 8 mil. euro, au obţinut deja finanţare. Printre proiectele finalizate se înscrie şi cel implementat de SA „Covoare-Ungheni”, lider pe piaţa Republicii Moldova şi exportator major de covoare pe piaţa europeană.
Creditul obţinut de la MoSEFF a fost utilizat pentru schimbarea a 114 geamuri în halele întreprinderii, fapt ce a condus nu numai la reducerea cu 21% a consumului de energie şi cu 69% a emisiilor de CO2, dar şi la îmbunătăţirea esenţială a condiţiilor de muncă în clădirea de producţie. Această companie a participat la MoSEFF în total cu 5 proiecte, din care trei sunt implementate cu succes şi două se află în proces de implementare.
De la 5% la 20% din valoarea proiectului sunt acoperite de granturi
Printre proiectele aprobate sau în proces de aprobare se află şi cele ce se referă la reconstrucţia centralelor termice la întreprinderi, modernizarea staţiilor de epurare, substituirea echipamentului de încălzire învechit, care au consum mare de energie, instalarea dispozitivelor de recuperare a căldurii şi sistemelor de aer comprimat, sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi termice, izolarea termică a clădirilor. Câteva proiecte prevăd instalarea cuptoarelor noi în brutăriile private.
După auditul independent al proiectelor finalizate cu succes, efectuat de către compania austriacă ALLPLAN, aceste întreprinderi pot primi componenta de grant ce constituie 5% – 20% din împrumutul MoSEFF. Valoarea grantului depinde de tehnologia aplicată, cantitatea de energie economisită şi reducerea de emisii de CO2. Companiile care solicită împrumuturi MoSEFF (de la câteva mii de euro până la 2 milioane) beneficiază de asistenţă tehnică gratuită oferită de echipa internaţională, compusă din experţii companiei germane Fichtner şi experţi locali.
Noi oportunităţi de afaceri
„În Moldova vor apărea noi oportunităţi de afaceri, odată cu implementarea politicilor privind eficienţa energetică. Acest lucru presupune lansarea pe piaţă a întreprinderilor specializate în domeniu.”, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, în cadrul primei conferinţe naţionale privind eficienţa energetică.
„Dăm startul unei industrii întregi, pe cel puţin 10-15 ani înainte, începând de la cei care vor face auditul energetic, până la companiile specializate din perspectiva eficientizării energetice în construcţii sau din perspectiva altor activităţi care vizează implementarea tehnologiilor de eficienţă energetic.”, a precizat Lazăr.
Ţara noastră este în proporţii de 95% dependentă de importul de resurse energetice, ceea ce impune utilizarea lor eficientă. Valeriu Lazăr a precizat că deocamdată acest lucru nu se întâmplă. De exemplu în sectorul rezidenţial, doar a zecea parte din spaţiile locative din ţară sunt construite conform cerinţelor de eficienţă energetică.
Republica Moldova – restanţieră la capitolul eficienţă energetică
Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale susţin că ponderea resurselor energetice în costul de producere al companiilor moldoveneşti este de câteva ori mai mare decât cea înregistrată în ţările dezvoltate.
„Moldova cheltuie de opt ori mai mult, ca şi unitate din PIB, în comparaţie cu ţările din UE, sau de trei ori mai mult decât se cheltuie în România, care este ţară învecinată. De aceea, eficienţa energetică este una dintre principalele arii de interes pentru BERD Moldova”, a explicat Libor Krkoska, şeful Oficiului BERD Moldova.
Sursa: Olga Ceaglei,  Magazin Economic
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *