AUDIO | Pictori ceramişti

pictori, ceramişti, medalioane
Imagine:virtusantiqua.ro

Pe orice anotimp în atelierul de pictură a secției de ceramică decorativă din preajma lacului Delia, care s-a păstrat ca prin minune,  spre deosebire de clădirea propriu zisă a fabricii,  aflată în degradare totală, vin doi pictori ceramiști, doi Petri,  Șoltoianu și Melenciuc. Ambii au o pasiune adusă la apogeu, confecționarea medalioanelor din ceramică. Pe lângă lucrul de bază pe care-l îndeplinesc cu conștiinciozitate, ambii în ore libere, în zile de odihnă, stau aplecați asupra microscopului, ori cercetează ceva cu monoclul. Cel nevizat în problemă poate deduce din anturaj, că o fi vorba despre investigarea unor microorganisme, dar mulțimea de medalioane din ceramică de pe pereți și diferite exponate celebre curmă pe loc confuzia apărută. Ei lucrează la microscop deoarece într-un singur medalion cu un diametru de numai cinci ori șase centimetri înglobează enorm de multă informație prin intermediul liniilor de contur a obiectelor solicitate, inscripțiilor specifice domeniului, simbolurilor intercalate printre elementele de bază, fundalului tapisat cu elemente distinctive, ce fac din orice lucrare o metaforă a unui domeniu concret. Un asemenea medalion devine pe dată o surpriză a evenimentului și toată lumea ar dori să se pună în posesia lor grație estetismului lor rafinat.
Pictorul Petru Șoltoianu, modest până la refuz, foarte greu acceptă să fie intervievat, de aceea l-am surprins cu microfonul  ascuns.
[audio:Pictorii ceramisti.mp3]
Unele lucrări sunt atât de fine încât nimeni nu poate descifra cu ochiul liber măcar un element de pe planul doi al medalionului, iar ceramiștii ajung să creeze și trei, ori patru planuri. În asemenea caz fără ajutorul microscopului și lentilelor cu grad sporit de focalizare  nu se poate obține nimic. Domnul Andrian Ardeleanu, Directorul Centrului de Conservare și Promovare a  Creației Populare din Iași, vizitând una din expozițiile maeștrilor a consemnat că asemenea lucrări pot fin realizate numai cu răsuflarea întretăiată, exact cum o fac și cei care le admiră.
Ceramiștii Petru Șoltoianu și Petru Melenciuc sunt unicii care posedă colecția integrală de medalioane. În baza lor se poate de stabilit istoricul diferitor instituții, domenii de activitate, biografia unor personalități, frumusețea arhitecturală a mănăstirilor Putna,Voroneț, Sucevița, expresiile  irepetabile a sfinților Gheorghe, Nicolae, a lui Hristos,  etc. Este regretabil că până în prezent n-a fost scoasă nici o dată la aprecierea publicului larg. Aici sunt doi factori inabordabili pentru ce-i ce-ar fi datori s-o facă – valoarea lor incontestabilă ce necesită garanții la expunere și modestia exagerată a ambilor pictori, ce nu au  dat acordul până acum nici o dată.
Moldova Radio Actualități
Timofei Blănaru


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *