AUDIO | Movila Măgura, între credinţă şi nepocăinţă
Movila Măgura din raionul Ungheni poate oferi vizitatorilor emoții rare. În preajmă se construiește o mănăstire și ca oricare lucrare trece concomitent prin bucuria creației, dar și prin regretul pentru unii cetățeni, ce se simt bine cât se pun de-a curmezișul.
Movila Măgura este cea mai înaltă formațiune artificială din pământ și a doua înălțime din Moldova. Acest fapt o face atrăgătoare. În preajma tumulului, cu blagoslovirea Mitropoliei Moldovei, se construiește de vre-o câțiva ani o mănăstire. Acest fapt ar trebui să cumuleze energiile spirituale ale creștinilor de a edifica în preajmă un lăcaș de cult, fapt care ar face și mai atractiv acest monument istoric. Dar în timpul când unii cetățeni străbat distanțe să dea ajutor și viață acestor locuri, alții fac plângeri în instanțe. La fața locului s-a deplasat Mihai Osipov, expert la Inspectoratul ecologic de stat, care vine cu o creionare a situației.
[audio:Magura.mp3]
Starețul mănăstirii e conștient de faptul că greutățile edificării unei mănăstiri abia încep, dar îl are pe Dumnezeu în suflet și nu lasă mâniile în jos.
De pe vârful movilei se vede noaptea Iașul, iar în zi senină împrejurimile la o distanță de 50 de km, încât te vezi în rol de cel mai mare și cel mai puternic. Mulți vizitatori acest sentiment l-au dus cu ei în țări străine și au promis să revină cu familiile lor pe aici. Bine ar fi ca, până la revenirea lor, să se potolească spiritele și să se continue această operă de valorificare a monumentului istoric.
Radio Moldova Actualități
Timofei Blănaru
Lasă un răspuns