Vizita de studiu în judeţul Cluj, România, în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului rural în sprijinul schimbărilor sociale şi economice”


turism rural, România, Cluj, Ungheni, proiect, vizită
Imagine:

În cadrul vizitei de studiu în judeţul Cluj, România, experţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi autorităţilor locale din raionul Ungheni în număr de 12 persoane au avut posibilitate de a lua cunoştinţă despre experienţa României în domeniul dezvoltării turismului rural. Deplasările şi vizitele de studiu au fost efectuate în mediul rural al judeţului Cluj, România, şi anume, au fost vizitate 3 pensiuni turistice rurale şi obiective turistice.
Astfel, pensiunile vizitate în prima zi au fost: “Dariana – Tur”, satul Scrind şi “Cabana Moţilor”, comuna Mărişel. Participanţii au făcut cunoştinţă cu spaţiile de cazare şi servire a mesei, au fost informaţi cu privire la politica de preţuri, modalitatea de constituire a pensiunilor, obstacolele întîlnite şi modalităţile de depăşire ale lor. De menţionat este, că proprietarii ambelor pensiuni au beneficiat de susţinere financiară din fondul european SAPARD.
A doua zi a fost vizitată pensiunea „Kuria”, satul Sancraiu. În comparaţie cu pensiunile vizitate anterior, care sînt construcţii noi, pensiunea „Kuria” este un exemplu elocvent de transformare a unei gospodării ţărăneşti în pensiune turistică, prin renovarea spaţiilor existente în unele de cazare şi de servire a mesei. De asemenea, experţilor le-a fost relatată informaţia cu privire la procesul de constituire şi dezvoltare atît a pensiunii date, cît şi a activităţilor destinate turiştilor, la general, în localitate. Prin urmare, atît în localitatea Sancraiu, cît şi în cele din apropiere, sînt organizate un şir de festivaluri şi tîrguri, cum ar fi tabăra de dans şi cîntece populare, Balul Strugurilor, Festivalul Măceşelor, etc.
În cadrul vizitei la Izvorul Crişului participanţii la vizita de studiu au avut posibilitatea de a vizita zona cea mai dezvoltată în practicarea meşteşugurilor şi artizanatului, să discute cu meşteşugarii, să observe modul de producere şi comercializare a obiectelor de artizanat.
Alt obiectiv important vizitat de delegaţiile din Republica Moldova şi Ucraina a fost Salina Turda, care reprezintă un exemplu elocvent de investiţii majore în infrastructură şi amenajare a unui obiectiv turistic important, efectuate de autorităţile publice locale. În scopul atragerii unui număr mai mare de turişti, obiectivul dat oferă o gamă variată de servicii, pornind de la simple vizite şi excursii cu ghid pînă la oferirea serviciilor balneare specializate. Delegaţiile au avut posibilitatea de a participa într-o excursie în cadrul obiectivului dat.
În cadrul întîlnirii din ziua III, dna Marilena Stoian, preşedintele de onoare şi fondatorul ANTREC, a prezentat organizaţia dată, scopul şi obiectivele, cum a apărut şi procesul cum a fost dezvoltată reţeaua de turism rural, modul de organizare a asociaţiei. Participanţii au fost deosebit de interesaţi de procesul de constituire şi dezvoltare a organizaţiei date, punînd un şir de întrebări cu privire la statut, parteneri, asociaţiile membre, etc.
Drept urmare, reprezentanţii ONG-urilor din Republica Moldova au convenit de a constitui o organizaţie non – guvernamentală care va veni în sprijinul mediului privat şi autorităţilor publice în scopul dezvoltării turismului rural în raionul Ungheni. De asemenea, în cadrul întîlnirii date, a fost semnat acordul de colaborarea dintre ADRIEU şi ANTREC.
Cunoştinţele acumulate pe parcursul vizitelor de studiu urmează a fi prezentate în cadrul mesei rotunde organizate la Ungheni „Oportunităţi de dezvoltare a turismului rural: practici şi experienţe”. De asemenea, vor fi publicate comunicate pe site-ul ADRIEU, ziarul “Expresul de Ungheni”, revista organizaţiei ANTREC Romania “Vacanţe la ţară”.
Programul Est Est: Parteneriat fără Frontiere al Institutului pentru o Societate Deschisă (East East: Partnership Beyond Borders of the Open Society Foundations) este un program regional, care întruneşte peste 30 de Fundaţii pentru o Societate Deschisă din Europa Centrală şi de Est şi spaţiul post-sovietic şi facilitează colaborarea şi schimbul de experienţă cu diferite ţări, atât la nivel regional, cât şi global, prin abordarea în comun a problemelor de interes major pentru societăţile în dezvoltare.

ADRIEU a fost creată in anul 2001 cu scopul de a promova şi sprijini valorile democratice, de a contribui la dezvoltarea comunitară, creşterea potenţialului economic local şi regional, activizării legăturilor de cooperare transfrontalieră şi participare la procesul de integrare europeană.
Pînă în prezent, în calitate de aplicant şi partener, ADRIEU a participat la implementarea a peste 20 de proiecte, majoritatea avînd drept scop susţinerea procesului de democratizare a societăţii, de dezvoltare durabilă a comunităţii prin planificare participativă, încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii, atragerea investiţiilor, facilitarea dialogului intersectorial, dezvoltarea turismului şi facilitarea dezvoltării capacităţilor instituţionale şi umane.

Sursa: adrieu.org


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *