Veteranii celui de-al doilea război mondial sînt tot mai puţini
Pe an ce trece, tot mai puţini rămîn cei, pentru care cel de-al doilea război mondial este o filă dureroasă în memoria lor. Anul acesta, în raionul Ungheni se vor bucura de aniversarea a 66-a de la victoria asupra fascismului doar 159 de veterani, dintre care 34 – din oraşul Ungheni.
Au rămas şi 340 văduve de război. „Timpul ne îndepărtează tot mai mult şi mai mult de evenimentele celui de-al doilea război mondial, iar participanţii la război devin tot mai puţini şi mai puţini”, a menţionat pentru „Expresul de Ungheni”, Boris Zugravu, preşedintele Organizaţieri veteranilor şi pensionarilor din raionul Ungheni.
Satul Unţeşti este unicul din raion, în care ultimii doi veterani, în vîrstă de 85 şi, respectiv, 86 de ani, au fost petrecuţi pe ultimul drum încă anul trecut. Deşi nu a mai rămas nici un participant la acel sîngeros război, totuşi Ziua Victoriei se va sărbători la Unţeşti exact aşa cum s-a sărbătorit în fiecare an. „Veteranii trebuie cinstiţi şi comemoraţi”, a accentuat primarul satului, Alexandru Basamalerca. Potrivit dînsului, li se va acorda cîte un mic ajutor financiar văduvelor de război.
În comuna Todireşti, anul trecut au decedat trei veterani. A mai rămas în viaţă doar unul singur, acesta avînd o onorabilă vîrstă – 89 de ani. „Ceea ce putem să facem pentru el este să-i urăm cît mai multă sănătate, pentru că are nevoie”, a spus Victor Baltag, primarul de Todireşti, adăugînd că ziua de 9 mai este pentru veteran o mare sărbătoare, căci îi păşesc pragul toţi copiii săi. Chiar dacă la 9 mai este sărbătorită, în mod special, Ziua Victoriei asupra fascismului, vor fi invitaţi la sărbătoare şi participanţi la războiul din Afganistan, din Transnistria, lichidatorii consecinţelor avariei de la centrala atomică de la Cernobîl.
La Teşcureni se atestă exact aceeaşi situaţie – a rămas în viaţă doar un singur veteran, care are acum 90 de ani. Potrivit secretarei consiliului sătesc, Ina Rusu, primăria a elaborat un plan de activitate pentru ziua de 9 mai, care urmează a fi pus în discuţie la şedinţa consiliului din 6 mai. Şi la Floriţoaia Veche a rămas doar un singur participant la cel de-al doilea război mondial, care are 85 de ani. Maria Negru, secretara consiliului comunal, ne-a spus că primăria le va acorda tuturor veteranilor, inclusiv celor care au luptat în Afganistan, în Transnistria, dar şi lichidatorilor avariei de la Cernobîl, cîte 200 de lei. Celor şase văduve de război li se va dona cîte 100 de lei.
A mai rămas cîte un veteran al celui de-al doilea război mondial şi la Cornova, şi la Morenii Noi.
Cea mai „bogată” în veterani este comuna Hîrceşti. De 9 mai comunitatea îi va cinsti şi le va dori urări de bine la 10 veterani. Potrivit Tatianei Sîrbu, secretara consiliului local, se va sărbători ca şi în anii precedenţi, cu discursuri, invitaţi şi masă de pomenire. Dacă anul trecut primăria a donat veteranilor cîte un colet cu produse alimentare, anul acesta încă rămîne de stabilit ce vor primi aceştia în dar.
În raionul Ungheni, sînt în total 48 de monumente înălţate în memoria soldaţilor căzuţi pe front.
Natalia Chiosa
Lasă un răspuns