Femeile, încurajate să ia Primăriile


femei, candidate, alegeri locale, Ungheni, ateliere de lucru
Imagine:realitatea.net

Parlamentul Republicii Moldova şi Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova au lansat, la 18 mai curent, o iniţiativă comună de susţinere a femeilor candidate în alegerile locale din 5 iunie 2011.
Peste 180 femei din partidele parlamentare şi extraparlamentare, care candidează pentru funcția de primar sau consilier în consiliile locale şi raionale, vor fi instruite în planificarea şi utilizarea calendarului electoral invers, comunicarea eficientă cu alegătorii şi elaborarea mesajelor. Iniţiativa are drept scop să contribuie la creşterea participării şi reprezentării femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local.
Ateliere de lucru cu durata de o zi vor fi organizate în mai multe localități în perioada 19-27 mai, inclusiv la Teleneşti, Briceni, Ungheni, Ialoveni, Hînceşti, Criuleni, Cantemir, Căuşeni, şi Cimislia, pentru a facilita accesul femeilor candidate la instruiri, asistenţă la faţa locului şi consiliere de către experţi pînă în ziua alegerilor.
Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului Moldovei, a mulţumit Organizației Națiunilor Unite pentru promovarea şi susţinerea participării femeilor în campania electorală. „Toate iniţiativele bune bazate pe scopul general de creştere a participării femeilor în viaţa politică sunt un adevărat exerciţiu democratic pentru societatea noastră”, a menționat dna Palihovici. Iniţiativa de modificare şi completare a Codului electoral, prin includerea cotei de 30% pentru reprezentarea femeilor pe listele electorale și măsurile afirmative de suport, constituie doar cîteva acțiuni care contribuie la reducerea subreprezentării femeilor în administraţia publică centrală și locală.
Republica Moldova şi-a asumat angajamentul să promoveze femeile în funcțiile de conducere conform prevederilor Obiectivului de Dezvoltare al Mileniului 3 „Promovarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor” prin creşterea reprezentării femeilor la 40% în consiliile locale, 25 % în consiliile raionale, 25 % în funcții de primar şi 30 % în Parlament pînă în anul 2015. La momentul actual, din cei 101 membri ai Parlamentului, doar 21 sunt femei şi doar o femeie este ministru în Guvern. Reprezentarea necorespunzătoare la nivel naţional se reflectă şi la nivel local şi regional: 26,5 % în consiliile locale, 13,2 % în consiliile raionale, 18 % în funcții de primar în 2007.
“Alegerile locale, care vor avea loc în iunie curent, sunt ultima șansă pentru a atinge obiectivele reprezentării femeilor în viaţa publică la nivel local şi raional în Moldova pînă în 2015, care este termenul limită pentru realizarea prevederilor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”, a menţionat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Moldova, care a salutat prima iniţiativă comună a Parlamentului și Naţiunilor Unite de susţinere a femeilor candidate în alegerile locale. „Sperăm că această iniţiativă va servi drept platformă de realizare a unei campanii electorale de succes și va contribui la alegerea femeilor pentru funcțiile de primari şi consilieri”, a afirmat dna Immonen.
Atelierele de lucru vor fi organizate cu susținerea proiectului PNUD „Suport pentru Dezvoltarea Parlamentară în Republica Moldova”, finanțat de Guvernele Danemarcei și Suediei.
Sursa: ziarul de gardă


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *