Cu crucea în maşină şi cu păcat în declaraţii

vamaÎn a treia zi de Paşte, pe 26 aprilie, după prînz, la pista de control „Ieşire autoturisme din Republica Moldova” a punctului de trecere a frontierei de stat Sculeni, s-a prezentat, pentru efectuarea controlului de rigoare, un cetăţean al României, la volanul unui autoturism de model „Skoda Fabia”, înmatriculat în Bucureşti.
Tînărul, în vîrstă de 25 ani, şi sora acestuia, aflată în calitate de pasager, au declarat că au cu sine 30 de  pachete de ţigări „Red White”, precum şi obiecte de uz personal. Doar atît. În timpul efectuării controlului fizic al automobilului, în torpedou a fost depistată o cruce din aliaj metalic de culoare galbenă, cu o înălţime de circa 11 cm, avînd suprafaţă reliefată, iar pe verso – litere imprimate.
Ofiţerii turei mixte de control grăniceresc-vamal, intuind o valoare culturală, istorică şi religioasă a crucii, au încercat să afle mai multe detalii despre obiect, dar fără succes. Răspunsul urmează a fi primit de la o instituţie specializată, care va efectua expertiza crucii.
În cazul în care se va adeveri că crucea prezintă cu adevărat o valoare deosebită, vor fi adoptate şi măsurile ce se impun, la moment fiind întocmit un proces-verbal.
Crucea a fost ridicată, iar călătorilor li s-au explicat prevederile art. 9 al.3 al  Legii Republicii Moldova  nr.1569 din 20.12.2002 „Cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor  de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice”, care sună în felul următor: „Persoanele fizice nu au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova valori culturale. Alte valori din domeniul artei, literaturii, ştiinţei, culturii şi religiei pot fi scoase de pe teritoriul ţării cu condiţia respectării prevederilor art.4, 6, 7 şi 8 şi prezentării autorizaţiei eliberate de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală”.
(După informaţiile prezentate de serviciile presă ale Serviciului Grăniceri și Serviciului Vamal)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *