AUDIO | Totalurile recensământului agricol

recensamant agricol raionale Ungheni
Imagine: exclusivnews.ro

La Ungheni a avut loc ședința de lucru cu șefii serviciilor desconcentrate și descentralizate, la care printre alte probleme puse în discuție a fost și darea de seamă a președintelui Comisiei raionale pentru desfășurarea recensământului agricol.
Darea de seamă a șefului Direcției raionale de statistică a fost concepută în două planuri – primul a vizat activitatea propriu zisă a cenzorilor – 160 la număr și efectul final al muncii acestora, al doilea plan, mai prozaic, a vizat problemele campaniei importante și modul de eliminare a consecințelor acestora.
[audio:Marje de eroare.mp3]
Deși cifrele vehiculate în raport au mai fost făcute publice la ședință ele au emanat o nouă viziune și a devenit mai clară misia fiecărui participant la recensământ. Au fost vizitate pentru chestionare 33100 de gospodării agricole cu o suprafață de peste 32620 de ha, de unde au fost acumulate date despre starea de facto a satului la zi.
Audiența a fost informată despre decalajul enorm în datele statistice existente și cele recoltate în cadrul recensământului. Așa, de exemplu, ovine în raion se numără, conform datelor oficiale, 29 de mii de capete,iar recenzorii au stabilit din spusele cetățenilor că sunt doar 23 de mii, o diferență de 6 mii de capete. Decalajul se păstrează la toate paragrafele chestionarului de unde apare logica întrebare despre obiectivismul statisticii dependent de sinceritatea organelor administrațiilor locale și a cetățenilor. Cu reprezentanții unor primării pe tot parcursul desfășurării proiectului nu s-a găsit limbă comună și în consecință tabloul real într-o localitate ori alta este incomplet. Au fost și alți factori care au făcut să se închidă canalele de eliminare a sincerității la populație,fapt care  va fi remarcat prin marja firească de eroare.
Timofei Blănaru
Radio Moldova


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *