De ce vă temeţi, domnilor primari?
De ce se tem primarii? Este o întrebare pe care ne-o punem noi, alegătorii de ieri şi de azi. Aflîndu-ne deja în pragul unei noi campanii electorale, am încercat să aflăm, oarecum indirect, dacă se tem primarii noştri de această competiţie.
Un lucru a fost surprinzător: majoritatea dintre cei cu care am reuşit să discutăm, nu se tem de alegerile locale, nu-şi fac prea mari griji, cel puţin în declaraţii, dacă vor mai rămîne în fotoliile de primar sau ba. Se tem de altceva: că nu vor putea avea oportunitatea să ducă la bun sfîrşit ceea ce au început în aceşti ani.
Citiţi în rîndurile ce urmează răspunsurile lor la întrebarea: „De ce vă temeţi, domnule primar?”.
Ştefan Sîrghi, Alexeevca:
Mă tem de ziua de mîine, pentru că nu se întrevede nimic bun, nu văd nici un viitor. Am avut înceredere în oameni, dar m-au dezamăgit mulţi dintre ei. Mă tem şi de Dumnezeu, deşi trebuie să recunosc că nu sînt chiar atît de credincios. În schimb, nu mă tem de alegerile locale, pentru că nu am de gînd să candidez. De ce? Pentru că nu văd la ce ne-ar putea aduce ziua de mîine. Acum patru ani, am venit să fac lucruri bune pentru sat. Nu am reuşit, din cauza piedicilor care mi-au fost puse. Electoratul din Alexeevca a ales persoana în care a avut cea mai mare încredere atunci, oamenii au fost şi sînt înţelegători, dar au şi ei temerile lor. În ziua de azi, trebuie să punem accentul pe rezultat. Eu însă văd realitatea. Cred că e timpul să mă retrag, mai ales că şi sănătatea îmi cam joacă festa.
Ilie Bereghici, Buciumeni:
Odată ce am trecut de vîrsta de pensionare, cred că nu mă mai tem de nimic. De fapt, dacă e să mă mai gîndesc puţin, mă tem de minciună. Şi de oamenii linguşitori. În rest… De alegeri nu mă tem. Chiar dacă sîntem în pragul unei noi campanii electorale, încă nu am decis dacă voi candida sau nu la alegerile din anul acesta. În cazul în care totuşi voi candida, sînt sigur că am sorţi de izbîndă. De ce? Pentru că din cele 1562 de sate din Republica Moldova, noi am fost unicul care am construit un apeduct cu apă cristalină, conform standardelor europene. Dacă voi merge în alegeri şi lumea mă va vota, voi continua cu lucrurile frumoase. Oamenii din sat ştiu şi au încredere că aşa va fi. Am o deviză în viaţă: „Fă ce poţi, cu ce ai, la locul sortit”. Cred că, în calitate de primar al satului Buciumeni, din 1973 încoace, am reuşit să realizez multe lucruri pentru oameni, pentru localitate.
Ion Bodrug, Condrăteşti:
Mă tem de cutremure, de optimizări financiare, de cataclismele naturii. Mă tem, ca orice creştin ortodox, şi de Dumnezeu. De campaniile electorale nu am frică, nu am temeri că nu voi reuşi să cîştig şi alegerile din acest an. Eu gîndesc realist şi sînt optimist. Omul care poate face ceva pentru societate trebuie să meargă mai departe, să înainteze, pentru a continua să realizeze lucruri şi mai frumoase. Totuşi, oamenii sînt cei care vor decide. Dacă electoratul mă va alege şi pentru următorii patru ani primar, atunci va fi bine. Dacă nu, tot va fi bine. În primul rînd, pentru că va fi o lecţie bună pentru mine. Oricum, nu voi fi în pierdere în nici un caz. Trebuie să mergem înainte.
Margarita Baban, Floriţoaia Veche:
Mă tem de situaţia în care sîntem la momentul actual. Mă tem de problemele care apar în permanenţă. Sînt foarte multe, le cunoaştem, le discutăm şi facem tot posibilul să le soluţionăm. Mă tem că nu vom putea duce pînă la bun sfîrşit proiectul cu gazificarea grădiniţei de copii din Floriţoaia Veche. Dar avem mari speranţe şi cred că, pînă la urmă, vom reuşi: dacă nu în acest mandat, atunci, cu siguranţă, în următorul. Lumea cere, are încredere în forţele şi realizările noastre. Cred că am şanse în alegeri, astfel că vom duce pînă la capăt tot ce ne-am propus.
Valeriu Toderică, Buşila:
Mă tem de multe: de Dumnezeu, de legislaţie, de oameni răi, linguşitori, de situaţii neprevăzute, de calamităţi naturale. Numai cel prost cred că nu se teme de nimic. Sîntem cu toţii sub poala lui Dumnezeu. De alegerile locale nu văd de ce m-aş teme. Le-am cîştigat pe cele precedente, în patru ani am reuşit să realizez cîte ceva. Despre asta voi vorbi în faţa alegătorilor: ce am realizat. În caz contrar, dacă voi spune ce am de gînd să realizez, oamenii mă vor întreba: „Dar de ce nu ai făcut aceste lucruri pînă acum, cît ai fost primar?”. Nu vreau să fiu prea încrezut în sine şi să spun că la alegerile locale din acest an voi cîştiga cu siguranţă. Sper însă că am făcut suficiente ca lumea să aibă încredere în mine. Le spun tuturor, şi alegătorilor, şi contracandidaţilor mei, că ochii frumoşi nu scapă satul de nevoi. Nici un conducător nu este ales într-o funcţie pentru ochi frumoşi. Să cîştige cel mai bun, eu nu am nici o obiecţie. Nu îmi va părea rău niciodată, dacă nu voi mai fi primar. Să ştiţi că pîinea la primărie nu este chiar atît de bună sau dulce.
Iurie Filimon, satul Corneşti:
De lupii din pădure mă tem. Mă tem că trebuie să reducem iarăşi bugetul. Mă tem şi eu, ca tot omul, de multe. Dar voi candida la alegerile locale din acest an. La drept vorbind, nu ştiu dacă trebuie să mă tem sau nu că le-aş putea pierde. Sînt deja la al treilea mandat de primar, lumea mă cunoaşte destul de bine, îmi cunoaşte realizările obţinute în aceşti ani. În plus, eu ştiu ce am de făcut în continuare şi cred că şi oamenii ştiu ce au de făcut.
Alexei Popa, Mănoileşti:
Mă tem de Dumnezeu, mă tem de trădători. De campania electorală sau alegerile locale nu mă tem, pentru că deja am trecut printr-o asemenea experienţă, am mai mîncat din această pîine. Mă sînt obligat să candidez şi în acest an la funcţia de primar, pentru că am pornit multe proiecte şi mi-aş dori să le pot duce la bun sfîrşit. Lucrurile frumoase trebuie continuate şi, în cazul în care voi fi reales, cu siguranţă vor fi realizate şi multe altele. În cazul în care oamenii vor decide că nu mai trebuie să fiu primar, voi contribui la realizarea proeictelor pe care şi le-a propus primăria ca simplu cetăţean. Pe de o parte, îmi va părea rău dacă nu voi mai fi reales primar. Pe de altă parte, voi fi împăcat, căci această muncă este foarte obositare.
Maria Iov, Năpădeni:
Mă tem de vremuri grele, de situaţia economică, mă tem pentru sat, pentru agricultori. Asta presupune activitatea primarilor: să aibă grijă de tot. Voi candida şi la aceste alegeri locale. Sper că voi cîştiga, pentru că lumea din sat mă susţine şi are încredere în mine. În cazul în care nu voi cîştiga, sigur că îmi va părea rău, pentru că, odată început lucrul, vrei să-l vezi dus pînă la capăt şi. odată sfîrşit cu bine acest lucru, te tentează să faci şi mai multe. Alegerile însă sînt ca şi o loterie: niciodată nu poţi fi sigur ce te aşteaptă, dacă vei cîştiga sau nu. Astăzi pot spune cu siguranţă doar că în toţi aceşti ani nu am avut probleme mari, iar ceea ce nu am reuşit să facem vom realiza pe viitor. Îmi doresc foarte mult să soluţionez o problemă majoră pentru sat: asigurarea cu apă potabilă. În următorul mandat anume asta îmi propun: realizarea proiectului respectiv.
Alexandru Ambros, Ungheni:
Nu vreau să folosesc acest cuvînt: mă tem. Mai degrabă, e vorba de anumite îngrijorări. Voi spune ce nu aş vrea să văd şi să aud. Nu aş vrea, în perioada imediat următoare, să fiu implicat în jocuri necinstite, nu aş vrea să aud zvonuri neîntemeiate, învinuiri nefondate, vorbe goale. Nu mă tem de ele, dar nu mi le-aş dori. În cazul în care se vor întîmpla, voi riposta. Cei care încearcă să căute nod în papură, ar trebui să nu-l caute în papura altuia, dar să se gîndească cum să-şi promoveze imaginea proprie, să se gîndească la un plan foarte clar de acţiuni şi să încerce să-i convingă pe oameni de bunele lor intenţii. Îmi doresc să candidez încă pentru un mandat de primar, pentru a duce la bun sfîrşit unele activităţi pe care le-am început, pentru că am deja experienţă în domeniu, pentru că am făcut şi o facultate în acest sens. În cazul în care voi reuşi să obţin al doilea mandat, voi fi foarte fericit, pentru că voi putea să-mi aplic cunoştinţele, experienţa pe care am acumulat-o, să realizez proiectele pe care le-am început. În cazul în care nu voi reuşi, voi fi la fel de fericit, pentru că voi putea să acord o atenţie mai mare familiei, activităţii mele de business pe care am lăsat-o pe seama soţiei. Voi fi cîştigător în orice situaţie.
Natalia Chiosa
Lasă un răspuns