Unghenenii pot să consume cu încredere apa din robinet

Apa potabila de la robinet, Sursa: Ziarulring.com
Apa potabila de la robinet, Sursa: Ziarulring.com

Interviu cu Viorel Bradu, şeful Centrului Sănătate Publică Ungheni
Despre calitatea proastă a apei potabile din fîntîni se vorbeşte în permanenţă. Să fie oare peste tot aşa?
Situaţia este aproape la fel, mare deosebire între localităţi nu esxistă. Principala cauză este contaminarea solului, căci şeptelul de animale s-a concentrat în sate. Dacă pe vremuri, fermele de vaci erau scoase în afara localităţilor şi toate reziduurile organice erau duse la o depărtare mare, acum totul e în sat. Reziduurile pătrund în sol şi contaminează apa.
Ce măsuri ar putea fi întreprinse ca aceste surse de apă să nu fie contaminate şi în continuare?
Acum e foarte şi foarte complicat. Unica soluţie pe care o văd este construcţia apeductelor în localităţile săteşti, care ar asigura populaţia cu apă de calitate garantată. Cum este, de exemplu, în oraşul Ungheni. De fapt, Ungheniul este unica localitate din raion care beneficiază de apă de calitate garantată.
Şi atunci, credeţi că se va rezolva vreodată această problemă?
Trebuie să se rezolve. Altfel populaţia se va confrunta în permanenţă cu lipsa de apă potabilă de calitate. Atîta timp cît nu se vor construi apeducte, pentru ca fiecare cetăţean în parte să fie asigurat cu apă de calitate, populaţia se va folosi de sursele poluate. Oricît de mult ai curăţi  fîntînile, nu rezolvi nimic. Oricum, solul este contaminat şi toate impurităţile ajung în apă.
Ce riscă oamenii, consumînd apă necorespunzătoare normelor prevăzute?
Apa este un produs vital, fiind consumată zilnic. În cazul în care apa conţine un surplus de fluor,  apare fluoroza, care dă un aspect pătat dinţilor. Dacă e mai puţin de fluor, atunci apare caria dentară. Apa contaminată poate provoca o serie de boli infecţioase, cum ar fi: dezinteria, colienterita, hepatitele şi tot aşa.
Se spune că apa fiartă este mai benefică pentru sănătatea omului. Aşa să fie?
Apa fiartă inactivează doar microorganismele, ceea ce e bine deja. În ceea ce priveşte nitraţii, la fierbere, o parte din apă se evaporează şi astfel se măreşte concentraţia acestora. Nici fluorul nu se diminuează la fierbere. Oricum, apa fiartă ne fereşte de bolile provocate de agenţi patogeni.

Ce poate face omul ca să diminueze aceşti factori atît de malefici pentru organism?
Celor din oraşul Ungheni le-aş spune că pot să consume cu încredere apa din robinet, pentru că aceasta corespunde tuturor normelor. Ceea ce ţine de localităţile săteşti, este mai complicat, pentru că nicăieri nu se respectă nici cele mai elementare norme de întreţinere a fîntînilor, izvoarelor, cişmelor. Principala regulă de care ar trebui să ţină cont sătenii este ca în raza de 50 de metri de la sursa de apă să nu fie stocate gunoiştile şi alte reziduuri organice. Cu părere de rău, cultura sanitară a populaţiei încă este la un nivel destul de modest.
Natalia Chiosa
Notă:
Asigurarea populaţiei raionului Ungheni cu apă potabilă este organizată din 15 apeducte comunale şi 5467 fîntîni şi izvoare. Doar 26% (31615 persoane) din toată populaţia raionului sînt  asigurate cu apă potabilă din surse centralizate.
Potrivit lui Viorel Bradu, şeful Centrului Sănătate Publică Ungheni, monitorizarea calităţii apei  este efectuată doar din circa 300 de surse de apă, dar reprezentative. Conform rezultatelor cercetărilor de laborator efectuate în ultimii trei ani, apa nu corespunde parametrilor chimici în ceea ce priveşte conţinutul de fluor, hidrogen sulfurat, amoniu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *