„Medicii ungheneni sînt foarte dedicaţi muncii lor”


Ralph Deymann, Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See
Ralph Deymann, şeful Departamentului de neurologie al Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See, Germania

Interviu cu Ralph Deymann, şeful Departamentului de neurologie al Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See, Germania
Ce impresie v-a lăsat spitalul din Ungheni şi, în mod special, secţia de neurologie?
Aşa arătau spitalele din Germania cu 30 de ani în urmă. Doar că aveau computer tomograf. Saloanele arătau cam la fel şi pacienţii tot rămîneau mult timp în spital pentru a putea fi  diagnosticaţi. Cred însă că aici sistemul sanitar se da dezvolta mult mai rapid decît în Germania, astfel că aveţi toate şansele să ajungeţi într-un timp mai scurt la un stadard înalt al medicinei.
Ce vă face să credeţi că va fi aşa?
Faptul că lumea e mai informată. Oamenii au înţeles deja că au dreptul la asistenţă medicală de calitate. Iar aceasta ar putea stimula dezvoltarea sistemului sanitar. Cred că cei care deţin fonduri, care pot să administreze aceste fonduri o să vadă că-i cu mult mai eficient să investeşti în sănătate. Astfel, va scădea severitatea bolilor şi atunci o să scadă şi costul de întreţinere a pacienţilor, sistemul de sănătate devenind unul mai eifcient.
Cum vi s-au părut medicii de la Ungheni?
Sînt foarte dedicaţi muncii lor. Cu resursele pe care le au fac o treabă foarte bună. Îşi dau tot interesul ca să fie bine. Mulţi cred că în Germania toţi au foarte mulţi bani – aşa şi este. Dar şi în Germania există anumite lacune în sistemul de sănătate.
Care ar fi acestea?
Problema e că în Germania se cheltuie foarte mult pentru pacient, chiar şi atunci cînd acesta nu are nevoie de toate investigaţiile, chiar şi atunci cînd nu mai există nici o şansă pentru pacient. Familiile fac presiuni, insistă să se facă totul pentru a-l menţine în viaţă. În asemenea cazuri se uită de partera umană. Poate că ar fi mai bine să fie lăsat în pace şi să nu i se prelungească chinurile.
Care ar trebui să fie, din punctul dumneavoastră de vedere, acţiunile de mai departe pentru a dezvolta şi a îmbunătăţi sistemul de sănătate de la noi?
În primul rînd, trebuie stabilite contacte cu ţările unde medicina este dezvoltată, pentru a prelua experienţele de acolo. Sistemul de sănătate din aceste ţări trebuie să fie un  model pentru Moldova.
Cu ce ar putea să contribuie partea germană în acest sens?
Cu un schimb de experienţă. Sîntem gata să primim medici din Moldova pentru stagii, pentru perfecţionare.
Să presupunem că pleacă medicii noştri în Germania, preiau experienţa de acolo. Dar, revenind acasă, se confruntă cu lipsa aparatajului performant, a condiţiilor necesare pentru a pune în practică tot ce au învăţat acolo. Ce să facă atunci?
Da, e posibil să lucreze o perioadă aşa cum au şi lucrat. În cazul în care se poate investi ceva, trebuie stabilite priorităţile: de ce este nevoie urgentă? Nu are rost să se achiziţioneze utilaj doar de dragul achiziţionării. În plus, cred că aparatajul performant nu ar trebui să meargă doar la clinicile universitare, în spitalele mari din Chişinău, ci ar trebui să fie concentrat în spitalele regionale, cum este, de exemplu, spitalul din Ungheni. E nevoie să fie schimbate politicile din domeniul medicinei.
Nu pot să închei fără a vă adresa o întrebare deja tradiţională: ce impresie v-au lăsat oamenii de aici?
Moldovenii sînt foarte prietenoşi şi foarte deschişi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *