Apa dătătoare de viaţă va ajunge pe terenurile agricole din Petreşti şi Sculeni

Retea de irigatie, Sursa: Botosoneanul.ro
Retea de irigatie, Sursa: Botosoneanul.ro

Reabilitarea sistemului centralizat de irigare de la Blindeşti va da posibilitatea să fie asigurate cu cantitatea necesară de apă 461 hectare de teren agricol din comuna Petreşti şi 95 din Sculeni. Şi asta, datorită proiectului „Reforma sectorului de irigare” din cadrul Programului Provocările Mileniului, iniţiat cu un an în urmă.
Recent, la primăria Petreşti au avut loc două şedinţe cu proprietarii şi utilizatorii terenurilor agricole vizate. Coordonatorii de proiect le-au vorbit amănunţit acestora despre avantajele restabilirii sistemului de irigare. „Dacă după prima întîlnire, proprietarii individuali stăteau la îndoială în ceea ce priveşete acest sistem, la cea de a doua deja s-au arătat foarte activi şi entuziasmaţi. Oamenii au înţeles că vor avea doar de cîştigat”, a menţionat Nelea Pascari, inginer cadastral la primăria Petreşti.
Potrivit dînsei, urmează, în scurt timp, să fie fondată asociaţia utilizatorilor de apă, după care  vor începe şi lucrările de restabilire a sistemului de irigare. „Membrii asociaţiei vor avea doar de cîştigat, pentru că vor plăti pentru apa utilizată cu mult mai ieftin decît cei care vor refuza să facă parte din asociaţia respectivă”, a făcut explicaţiile de rigoare inginerul cadastral.
Reforma sectorului de irigare este o activitate din cadrul proiectului „Tranziţia la agricultura performantă” a Programului Compact. Se planifică repunerea în funcţie a 11 sisteme de irigare din Republica Moldova, inlusiv cel de la Blindeşti, care va asigura cu apă terenurile agricole din comunele Petreşti şi Sculeni.
Potrivit lui Vladimir Bernic, inginer cadastral la primăria Sculeni, terenurile agricole de aici aparţin unui număr de aproximativ 35 de proprietari individuali. La Petreşti, au în gestiune terenuri şapte conducători ai unor întreprinderi agricole şi aproximativ 40 de proprietari individuali. Cu toţii, vor putea beneficia de acces îmbunătăţit la apă pentru irigare doar peste patru ani, în 2015. Pentru restabilirea sistemului de irigare Blindeşti se prevăd circa 10 milioane de dolari SUA.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *