S-au născut şi la Cetireni oameni. Şi se mai nasc
Despre şcoala din Cetireni, în prezent liceu, s-a scris de mai multe ori. Totuşi, nu pot să nu scriu şi eu cîteva rînduri. Aici mi-am început activitatea profesională şi am lucrat profesoară de limba franceză timp de 16 ani.
Îmi amintesc aevea: în acei ani de la mijlocul secolului trecut, orele se desfăşurau în două schimburi, la lămpile de gaz pe care uneori elevii le mai stingeau, ca să mă pună la încercare. Am avut parte şi de momente frumoase, şi de neplăceri.
La Cetireni am dat viaţă celor trei feciori ai mei, azi trei bărbaţi ca trei brazi. Am lăsat mai multe urme pe pămînt şi, cum se zice, am plantat pomi, am făcut o fîntînă. Şi am semănat lumină în sufletele mai multor copii din Cetireni, dar şi din satele din împrejurimi. Din cei 2355 de absolvenţi vreo mie sînt şi ai mei. Acum, strîng roadele muncii mele de ani şi ani. Dacă mulţi dintre foştii mei elevi sînt azi profesori, medici, agronomi, şoferi, consider că, în mare parte, este şi meritul meu. De fapt, aşa zic şi ei.
La 5 februarie, la liceul din Cetireni a avut loc tradiţionala întîlnire a absolvenţilor cu promoţiile anilor 1961-2011. Este impresionant faptul că foştii absolvenţi vin mereu cu diverse cadouri pentru instituţia în care şi-au făcut studiile. În acest an, de exemplu, au adus în dar un covor imens care a şi fost aşternut în holul şcolii. Cîţiva absolvenţi au venit cu un aspirator, cu tablouri. Nina Gorincioi-Cadoppi a venit cu un set de cărţi care au fost editate cu constribuţia ei financiară. Iată care este răsplata şi mulţumirea pentru profesorii care le-au fost buni îndrumători în viaţă!
La serbarea din anul curent a fost prezent şi ansamblul „Ştefan Vodă” din Străşeni, unul dintre membrii căruia este absolvent al şcolii din Cetireni. A fost o surpriză frumoasă, un cadou de suflet pentru toată lumea. Am cîntat împreună, am recitat poezii extraordinare, scrise de cei care sînt departe de casă, de cei care îşi iubesc meleagurile, satul, oamenii din sat.
S-au născut şi la Cetireni oameni. Şi se mai nasc. Oameni care fac lucruri frumoase.
Mi-aş dori ca toţi să ia exemplu de la liceul din Cetireni, atît în ceea ce priveşte organizarea sărbătorilor, cît şi în ceea ce priveşte atitudinea şi repectul pe care-l poartă pentru cei care au fost îndrumători în viaţă.
Azi, printre absolvenţii şcolii sînt 18 doctori în ştiinţă, unii dintre care activează în SUA, Franţa, Germania. Mulţi au venit în acea zi deosebită să se întîlnească cu colegii, că-şi revadă şcoala şi profesorii dragi.
Nina Bulicanu,
profesoară pensionară
Lasă un răspuns