Flacăra albastră se poate înroşi sau micşora şi din cauza… consumatorului

Prelevarea probelor de gaze la Ungheni
Prelevarea probelor de gaze la Ungheni

Calitatea gazelor furnizate consumatorilor din Ungheni corespunde stadardului în vigoare, GOST 5548-278. Şi parametrii fizici, şi cei chimici, dar şi presiunea se înscriu în normele stabilite, susţine Sergiu Brașoveanu, specialist coorodonator în secția monitorizarea și protecția serviciilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Pe 10 februarie curent, reprezentanţi ai SA „MoldovaGaz”, „MoldovaTransGaz” și ANRE, s-au deplasat la Ungheni,  pentru a face o verificare a calitățății gazelor naturale. „Ne dorim să scoatem multiplele suspiciuni care apar la consumatori”, a subliniat Ion Vişnevschi, directorul SRL „Ungheni-Gaz”. În acest scop, a fost invitată presa din teritoriu, reprezentantul Consiliului raional, ca să fie prezenţi cu toţii atunci cînd vor fi prelevate probele şi verificată presiunea gazelor.
Fiind rugat să dea o apreciere calităţii gazelor furnizate consumatorilor din Ungheni, Ion Vişnevschi a dat de înţeles că e bine să fie aşteptate rezultatele analizei de laborator. În ceea ce priveşte presiunea,  dînsul a menţionat că e posibil să existe anumite abateri în blocurile cu multe niveluri. „Atunci cînd aceste blocuri au fost gazificate, ele au fost prevăzute doar pentru un aragaz cu patru ochiuri și un cuptor la fiecare apartament. În momentul în care au apărut şi alte utilaje de consum, cerinţa de gaze a devenit mai mare, iar capacitatea tehnică a țevilor și a contorului a rămas aceeaşi. În consecință, presiunea scade”, a făcut explicaţiile de rigoare Ion Vişnevschi.
Verificarea presiunii
Verificarea presiunii

Totodată, potrivit specialiştilor, atunci cînd flacăra nu este constantă sau fumegă, de vină ar putea fi şi utilajul. „Unii au aragaze de 10-20 de ani, au centrale termice vechi. Acestea trebuie verificate şi curăţite în fiecare an, iar consumatorii refuză să o facă, deoarce trebuie să plătească pentru aceasta”, spune Ion Vişnevschi, după care accentuează: „Noi asigurăm calitatea şi presiunea pînă la aparatele consumatorilor. Mai departe, este responsabilitatea lor să-și mențină utilajele în stare bună”.
Reprezentanţii celor trei instituţii s-au deplasat la Ungheni la solicitarea autorităţilor raionale, urmare a numeroase plîngeri din partea cetăţenilor. Pînă în prezent, în pofida unui număr foarte mari de solicitări, nu a fost stabilită nicăieri nici o abatere de la norme în ceea ce priveşte calitatea gazelor naturale, au menţionat oaspeţii veniţi din capitală.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *