FC Costuleni, de la un mal de Prut la performanţă

Situată la 18 km de oraşul Ungheni, Republica Moldova, localitatea Costuleni se află în lunca Râului Prut, remarcându-se prin generozitatea şi pitorescul peisajelor, prospeţimea aerului, dulceaţa apelor, bogăţia pământului, căldura sufletească a celor aproximativ 3500 de locuitori.
Sârba Costulenilor, un dans tradiţional, este vestită în toată Basarabia! E de ajuns să dansezi o singură dată această sârbă şi vei înţelege caracterul acestor fiinţe.
Localitatea Costuleni are o tradiţie foarte vastă în sport, dând pe arena sportului moldovenesc mulţi sportivi de valoare, printre cei mai cunoscuţi este Octavian Ţicu, boxer care a reuşit performanţa de a se clasa pe locul 20 la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996.
Istoria Costuleniului fotbalistic începe pe terenurile pline de noroi şi iarbă necosită ale satelor din învecinătate, apoi în ligile inferioare ale fotbalului moldav, disputând ani la rând partide între amatorii sportului rege din Raionul Ungheni Istoria consemnează anul 1938 ca primul în care buclucaşa sferă se rostogolea pe tăpşanele costulene.
Mai târziu, în timpurile moderne, FC Costuleni devine un fel de Gretna a Moldovei, promovând consecutiv de trei ori şi reuşind astfel să ajungă în Divizia Naţională moldovenească.
Trei promovări consecutive pentru FC Costuleni
Cursul istoric al grupării „leilor” notează evoluţii extraordinare în Grupa Nord a Diviziei B a Campionatului Naţional de fotbal 2008-2009, unde FC Costuleni a devenit campioană la data de 31 mai 2009. Rezultatul se datorează în mare măsurăantrenorului Grigore Pădurari şi inimosului om de afaceri Iurie Chirinciuc.
La data de 17 august 2009, FC Costuleni a debutat pe scena Diviziei A a fotbalului moldovenesc, unde a întâlnit chiar pe stadionul din localitate formaţia FC Teleneşti. Tracul debutului nu a existat, FC Costulenirepurtând o victorie răsunătoare în această primă rundă, scor 6-0.
De aici şi până la fluierul de final al sezonului 2009-2010 al Diviziei A, FC Costuleni nu a avut rival care să-i stea în cale. Meci de meci, etapă de etapă savoarea victoriei se putea simţi în vestiarul formaţiei de la malul Prutului.
După disputarea celor 30 de partide, FC Costuleni a devenit campioană fără drept de apel, însumând cifre incredibile: 24 de victorii, dintre care remarcăm 7-0 cu marea rivală RS Lilcora, 8-2 cu Olimpia Bălţi II şi 8-1 cu Academia Chişinău II. Doar 2 remize şi doar 4 înfrângeri în întreg sezonul şi un golaveraj zdrobitor 90-27. Cu un total de 74 de puncte, FC Costuleni a devenit campioana Diviziei A şi a primit dreptul de a evolua în Divizia Naţională a Moldovei.  Iurie Chirinciuc şi antrenorii Ilie Vieri şi Grigore Pădurari, dar şi de întregul lot de jucători, manageri, contabili şi oameni iubitori ai acestei echipe şi-au adus aportul la promovare.
Evoluţia remarcabilă din ultimii ani au făcut ca formaţia FC Costuleni să devină un stindard al fotbalului de pe meleagurile Raionului Ungheni, iar astăzi să se transforme într-un club de top din Republica Moldova.
Debutul pe prima scenă
La data de 25 iulie 2010, „leii albaştri” au debutat în Divizia Naţională, sezonul 2010-2011, într-o partidă disputată pe stadionul Complexului Sportiv Raional din localitatea Orhei, unde au întâlnit formaţia FC Nistru Otaci, una dintre legendele fotbalului basarabean.
FC Costuleni a învins cu scorul de 2-1, fiind obţinute primele trei puncte istorice din liga de elită. Golurile au fost reuşite de Tudor Starciuc şi Eduard Tomaşcov.
Performanţele formaţiei de la malul Prutului au continuat şi în Cupa Moldovei, unde s-a calificat în premieră în optimile de finală. Drumul ei s-a oprit însă aici, fiind eliminată de puternica campioană a ţării Sheriff Tiraspol. După terminarea sezonului de toamnă, echipa se clasează pe locul 10, fiind mândră de cele două rezultate de egalitate obţinute în faţa multiplei campioane Sheriff Tiraspol.
Stadion-păşune la Costuleni
Trebuie menţionat că această splendidă echipă nu are un teren omologat unde să joace, deoarece „stadionul” de la Costuleni, practic este doar un câmp unde vara pasc animalele. În acest mod FC Costuleni împrumută terenuri pentru antrenamente, iar pentru partidele din Campionatul Naţional închiriază stadioanele celor de la Milsami Orhei şi Buiucani Chişinău.
Pentru ca gloria acestei echipe să continue preşedintele clubului, Iurie Chirinciuc, a semnat un acord cu Consiliul Raional Ungheni în vederea construirii unui stadion, care să întrunească toate condiţiile de găzduire a jocurilor din elita fotbalului moldovenesc, chiar la Costuleni.
Staff puternic şi galerie exclusiv feminină la Costuleni
FC Costuleni a continuat să culeagă oameni cu inimă alături de echipă. Mihai Burciu, Dorina Bagrinovski, Florin Popov –managerul clubului şi Iurie Chirinciuc – patronul echipei, sunt doar câteva nume care trebuie reţinute. Mihai Burciu, un tânăr cu experienţă occidentală, jurnalist sportiv şi lector universitar s-a alăturat clubului. Ideile inteprinse de Mihai, au atras în familia FC Costuleni ceva inedit, totodată unic în fotbalul din Republica Moldova. Pe lângă desemnarea domnişoarei Dorina Bagrinovski ca MISS FC Costuleni într-un concurs între cluburile din Divizia Naţională, la FC Costuleni s-a format o galerie de fani exclusiv formată din fete.
O „ceată” de frumoase liceence şi studente face competiţie legendarilor fani ai clubului Zimbru Chişinău. Spre finalul sezonului de toamnă, când deja la Chişinău se aşterneau liniştit fulgii de nea, iar gerul începea a bate la geamuri, peste 50 de fete, echipate în alb-albastru din cap până în picioare, cu bannere, steaguri, trompete, vuvuzele, artificii şi petarde, au dat năvală la meciul FC Costuleni – Rapid Ghidighici, lăsând întreaga asistenţă cu gura căscată. „Golul Leoaicelor” cum au deja titulatura între fanii microbişti din Basarabia, au susţinut din răsputeri eforturile fotbaliştilor din Costuleni.
Acesta era doar începutul! Şi cum orice început, pe lângă multe felicitări şi vorbe de bine are şi multe critici şi cuvinte negative, de asta au avut parte şi „leoaicele”, cărora li s-a prezis că nu vor exista până la următorul meci. Şi totuşi, la Baza FMF de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului în luna decembrie, la minus 5 grade, cu zăpadă care strălucea peste tot,  cu vânt care sufla fără încetare, „leoaicele”au dansat, au cântat şi au aplaudat la scenă deschisă evoluţia Costuleniului.
Aceasta este pe scurt istoria unui club de fotbal, fără mulţi bani, fără condiţii, dar pentru care dragostea de sport este un adevărat motor de performanţe!!!
Sursa: Sportlocal.ro


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *