Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” cu ochii pe banii europeni

Fiind într-o vizită de lucru la Ungheni, pe 4 februarie curent, Ştefan Susai, noul director executiv al Asociaţeii Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, a declarat: „Vreau ca toată lumea să aibă beneficii de pe urma participării la Euroregiune”. La replica unui consilier raional unghenean, Svetlana Ciobanu, dacă ştie că Ungheniul este locomotiva acestei euroregiuni, dînsul a răspuns în acelaşi stil: „Ştiu, dar nu trebuie să uităm nici de vagoane”.

Harta Euroregiunii Siret-Prut-Nistru
Harta Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Ştefan Susai a subliniat că prioritatea numărul unu pentru domnia sa este atragerea fondurilor europene. „Este important să aducem bani europeni”, a specificat dînsul, menţionînd că există posibilități foarte mari în acest sens, iar multe dintre proiecte în Euroregiune pot fi realizate „din banii europenilor, nu din sărăcia fiecăruia”.
Totodată, dînsul îşi doreşte organizarea Zilelor Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru” la Iași, astfel „ca să fie cunoscut fiecare raion, să fie cunoscuți oamenii de afaceri, potențialul”. În intenţiile domniei sale se află şi elaborarea unui ghid în cîteva dintre limbile de circulaţie internaţională, ca acesta să fie găsit ulterior şi la Comisia Europeană, și la frpontieră, și oriunde.
„Să prezentăm Euroregiunea, să prezentăm potențialul și să atragem bani europeni. Sînt foarte mulți bani și-i păcat să nu benefieciem de ei”, a concluzionat oficialul.
Ştefan Susai, ziarist ieşean, fost purtător de cuvînt al Ministerului Turismului din România, a fost numit director al Asociaţiei Euroregiunii în urma unui concurs organizat pe 26 ianuarie curent. „M-am angajat în această activitate, fiindcă am crezut în Euroregiune”, a spus dînsul.
În aceeaşi zi de 4 februarie, şi Constantin Simirad, preşedintele Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a enunţat o iniţiativă pe care a dezvoltat-o împreună cu vicepreşedintele Euroregiunii, Ion Harea, preşedinte al raionului Ungheni. „Îmi doresc ca fiecare judeţ din România să suţină financiar cîte două raioane din Republica Moldova în realizarea unor proiecte”, a subliniat dînsul.
Consiliul Judeţean Iaşi va susţine raioanele Ungheni şi Străşeni. Urmează ca şi celelalte judeţe să-şi expună punctul de vedere în acest sens.
Înfiinţată la 18 septembrie 2002, Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” este, la ora actuală, cea mai mare din Europa, incluzînd 19 raioane din Republica Moldova şi 2 judeţe din România.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *