Maria și Ion, dar și Loredana, Alex sau Ciprian

Sute de prenume, unul mai frumos decît altul, au ales părinţii copilaşilor născuţi la Ungheni în anul 2010. Printre acestea se regăsesc și cele tradiționale, pe care le-au purtat pe acest pămînt moșii și strămoșii: Ion, Vasile, Grigore, Ana, Maria.
Dar sînt și nume, tot mai frecvente și tot mai multe, care au trecut Prutul și și-au făcut deja viză de reședință la noi. Locul unor Svetlana, Olga, Igor sau Oleg, l-au luat: Loredana, Lavinia, Mirela, Ciprian, Daniel sau Călin.
Unii părinți au găsit pentru copilașii lor, şi în acest an, prenume mai puțin obișnuite și chiar exotice pentru acest meleag. Printre ele se  regăsesc: Rahela, Amina, Idăn, Meleki, Miriam, Pamela, Madina, Germana – pentru fetițe, și Niko, Ali, Steffi, Iliric, Fabrițio – pentru băieței. De notat că în marea majoritate a cazurilor ambii părinți ai acestor copii sînt moldoveni și poartă nume absolut moldovenești: Rotaru, Eremia, Bodrug, Rusu, Popa și așa mai departe.
Prenumele nou-născuților în anul 2010 diferă de la sat la sat. În localitățile situate mai aproape de Europa, pe malul Prutului, acestea au un aer mai modern. De exemplu, la Sculeni au fost înregistrate următoarele prenume: Ciprian, Mădălina, Ianu, Luca, Lavinia, Damian, Alex, Marcu,
Gloria etc. În satele mai îndepărtate, continuă să rămînă în vogă prenumele tradiționale. De exemplu, la Hîrcești, o localitate situată la aproape 40 de kilometri de Ungheni, printre prenumele înregistrate se regăsesc: Petru, Vasile, Ion, Valentin, Sandu, Maria, Iuliana, Dașa.
La o analiză sumară a prenumelor înregistrate în 2010 în raionul Ungheni, am constat că spectrul acestora este foarte larg și foarte variat, ceea ce face, practic, imposibilă realizarea unui top al celor mai ferecvente dintre ele. Părinții sînt foarte inventivi, sînt mult mai informați și au o libertate foarte mare de a alege prenumele ce și-l doresc pentru copilul lor. Conform legislației în vigoare, nu există nici o restricție în acest sens.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *