Luptă pentru dreptate şi adevăr sau reglări de conturi?
Pe 14 ianuarie curent, Natalia Rotaru, şefa Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a convocat o conferinţ de presă. Se anunţa în invitaţie, că “vor fi prezentate acte, considerate ilegale, emise de autorităţile publice raionale, cu referire la alocarea mijloacelor financiare”.
Două acte ce nu au putut fi trecute cu vederea de Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat
„Dacă, de obicei, lăsam la discreţia autorităţilor publice să-şi gestioneze mijloacele financiare fără a ne implica, atunci, pe parcursul lunii decembrie, Oficiul a primit spre control de legalitate două dispoziţii pe care nu am putut să le trecem cu vederea, acestea fiind supuse unui control foarte amănuţit”, a declarat chiar de la bun început Natalia Rotaru.
Este vorba de două dispoziţii emise de preşedintelui raionului la 23 noiembrie şi, respectiv, 30 noiembrie 2010. Ambele se referă la alocarea mijloacelor financiare pentru ajutorarea persoanelor sinistrate, iar drept temei pentru acestea au servit procesle-verbale ale grupului de lucru, creat, în vara anului 2010, în legătură cu inundaţiile.
„Fac şi eu parte din acest grup. În procesul-verbal nr. 6 scrie că au fost prezente la şedinţă 10 persoane, inclusiv eu, deşi nu am fost prezentă. Se menţionează că şedinţa a fost condusă de doamna Guzun care, la acel moment, era degrevată din funcţie, în legătură cu alegerile parlamentare. Ea nu a avut dreptul să conducă asemenea şedinţe”, a făcut explicaţiile de rigoare Natalia Rotaru, după care a concluzionat: „Faptul că a fost condusă de Ludmila Guzun, faptul că a fost scris că am fost prezentă şi eu la acea şedinţă, dar eu nu am participat, pune careva semne de întrebare: a fost oare această şedinţă sau n-a fost? Totodată, este de neînţeles alocarea a 100 litri de motorină de pe contul special. Noi ştim că pe conturile băncii sînt bani şi nicidecum benzină. Trebuia să se vină cu un argument justificativ: de ce 100 de litri, şi nu 50, de ce nu 20 de litri?”.
De notat că cele 100 de litri de motorină, alocate printr-o dispoziţie a preşedintelui raionului, de pe un cont special, destinat ajutorării personelor ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din vara anului trecut, trebuiau folosite pentru transportarea unor ajutoare din Bălţi. Natalia Rotaru şi-a exprimat nedumerirea: din moment ce e vorba de o binefacere, de ce trebuie altcineva să plătească pentru transportarea ajutoarelor la destinaţie?
Multe pretenţii au fost exprimate şi în ceea ce priveşte procesul-verbal ce a stat la baza celei de a doua dispoziţii a preşedintelui raionului, privind alocarea a 300 litri de motorină şi 70 de litri de benzină pentru transportarea unui ajutor material din Chişinău. De fapt, au fost trei procese-verbale, fiecare dintre acestea cu anumite modificări în ceea ce priveşte particiăpanţii şi preşedintele şedinţei.
Ambele dispoziţii au fost notificate, fiind solicitată abrogarea lor. „Pînă în prezent, nu avem nici un răspuns”, a spus Natalia Rotaru.
Preşedintele raionului răspunde
„Data limită la care trebuie să prezentăm răspunsul la notificările Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat este 23 ianuarie curent. Şefa Oficiului însă organizează o conferinţă de presă la acest subiect pe 14 ianuarie. De ce atîta grabă?”, se întreabă preşedintele raionului, Ion Harea, după care adaugă: „Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat nu este un organ de anchetă. Menirea acestuia este de a supraveghea legalitatea actelor emise de administraţia publică locală. Dacă a văzut că dispoziţia nu-i corectă, trebuia să fie sesizat cel care a emis-o. În cazul în care actul respectiv nu este anulat, sînt sesizate organele de drept. Atît”. Preşedintele raionului a dat de înţeles că ar putea fi vorba de o comandă politică.
„Oare conturile trebuie reglate prin intermediul presei? Eu sînt curat şi am un principiu pe care-l respect cu sfinţenie: niciodată nu am luat pentru mine nici un leu care nu îmi aparţine”, a spus dînsul.
Mai mult decît atît, Ion Harea a subliniat: „Este o lipsă de respect faţă de consiliu, faţă de conducerea raionului. Aceste neînţelegeri puteau fi rezolvate foarte simplu în cadrul unei discuţii şi examinării liniştite a tuturor actelor. Dacă doamna Rotaru ar fi sesizat organele de control şi acestea ar fi stabilit nereguli, iată atunci ar fi trebuit organizată o conferinţă de presă. Nu voi permite nimănui să-şi şteargă picioarele şi să înjosească imaginea noastră. Acolo unde sîntem corecţi, vom lupta pînă la capăt pentru a ne apăra onoarea”.
Lucia Bacalu
P.S. Vom reveni, în numărul următor, cu un nou material despre alte învinuiri aduse de şefa Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat preşedintelui raionului. Veţi afla şi ce răspunde dînsul la acestea.
Lasă un răspuns