FOTO | Un nou scuar la Ungheni?

După ce, în luna noiembrie 2010, a fost inaugurat scuarul din preajma Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni, la început de an 2011 vine cu un proiect pentru un nou scuar Leonid Barsucovschi, fost arhitect-şef al Ungheniului, în prezent funcţionar la primărie.
Este vorba de amenajarea terenului situat vizavi de biserica „Sf. Alexandru (Nevski)”, pe perimetrul străzilor: Naţională, Alexandru cel Bun, Eminescu.
Leonid Barsucovschi consideră că aici ar putea fi lesne amenajat un întreg complex arhitectural, unde s-ar îmbina armonios clădirile din preajmă cu vegetaţia deja existentă. „Ceea ce presupune cele mai mari cheltuieli – copacii şi tufarii – deja există pe acest teren”, spune dînsul. E nevoie doar de făcut ordine, de defrişat cîţiva pomi deja uscaţi sau care nu au nici o valoare, aceştia fiind înlocuiţi cu alţii. În plus, ar trebui restabilite aleile, treptele existente, ar trebui instalate corpuri de iluminat  şi bănci. Toate acestea ar face din scuarul respectiv un adevărat colţişor de rai, unde unghenenii ar veni să se odihnească cu plăcere, crede fostul arhitect-şef.
Autorul acestui proiect nu a uitat nici de cîteva elemente inedite. Este vorba de o rotondă, unde în zilele de odihnă ar cînta fanfara militară sau elevii de la Şcoala de muzică situată chiar în preajmă. Această rotondă ar trebui să fie instalată chiar la intrare în parc. În scuar s-ar regăsi şi bustul lui Grigore Vieru, despre care se vorbeşte deja de un an.
„Cred că un asemenea complex ar fi o adevărată atracţie pentru ungheneni, dar şi pentru cei ce se află aici în vizită”, a concluzionat Leonid Barsucovschi.
Dînsul vede amenajarea unui asemenea scuar din donaţiile unghenenilor în mare parte. Ar putea să contribuie oamenii de afaceri, agenţii economici. „Este oraşul nostru şi noi tebuie să-l construim, să-l facem din ce în ce mai frumos”, a remarcat arhitectul.
Alăturat prezentăm schiţa scuarului respectiv, cu aleile, spaţiile verzi, cu băncile ce ar trebui instalate. Orice unghenean este liber să-şi expună punctul de vedere, să vină cu propuneri, opinii.
Vezi mai jos o primă schiţă a scuarului şi machetul rotondei.

Schita unui posibil nou scuar din Ungheni
Schita unui posibil nou scuar din Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *