Cum e să-ţi sărbătoreşti ziua de naştere în zi de sărbătoare?
Vasile Casian, primarul de Sculeni (născut la 1 ianuarie):
E foarte prost. Stau şi aştept toată ziua să mă felicite cineva, iar lumea îşi aminteşte abia a doua zi. Or, cu toţii sărbătoresc revelionul şi în ziua de 1 ianuarie cam dorm. Abia spre seară pot să-şi amintească şi să vină să mă felicite. Pot s-o facă însă a doua zi sau chiar a treia zi. Nu e chiar bine să ai două sărbători într-o zi. Cînd eram elev, îi invidiam pe colegii mei care puteau să aducă un tort la şcoală chiar în ziua lor de naştere. Eu nu am avut o asemenea ocazie. De aceea e un pic trist.
Dar există şi partea bună a lucrurilor. În primul rînd, atunci cînd faci două sărbători într-o zi, cîştigi din punct de vedere financiar. În al doilea rînd, este o mîndrie să te naşti chiar în prima zi a anului, pe 01.01. Imediat după miezul nopţii sînt felicitat şi de soţie, şi de copii, şi de părinţi. Aşa că, odată cu sosirea unui nou an, primesc şi primele felicitări cu ocazia zilei de naştere.
Nina Bînzaru, director executiv SRL “BNV” (născută la 7 ianuarie, de Crăciun?):
Pentru mine, ziua mea de naştere e o mare enigmă. Într-adevăr, pînă nu demult, în actele de identitate era atestată ziua de 7 ianuarie, deşi mama îmi spunea totdeauna că m-a născut “de okteabrski”, adică la 7 noiembrie. Chiar recent, am descoperit o altă dată a zilei mele de naştere – 7 decembrie. Şi un alt an. Şi un alt patronimic, puţin modificat. Sînt datele oferite de Arhiva naţională. Nu ştiu ce să mai cred. Cînd eram studentă, îmi sărbătoream ziua de naştere pe 7 ianuarie, dar atunci, în perioada sovietică, nici vorbă nu era de Crăciun. Acasă, cînd eram copilă, nu prea îmi amintesc să-mi fi sărbătorit ziua de naştere – oamenii de la ţară au mult prea multe probleme ca să mai acorde o atenţie specială zileleor de naştere a copiilor lor. Anul acesta, am fost felicitată la 7 noiembrie. E ciudat totuşi să trăieşti fără să ştii exact data naşterii tale. De aceea prefer să nu-mi sărbătoreasc ziua mea de naştere.
Viorel Bradu, directorul Centrului sănătate publică (născut la 27 ianuarie, în ziua în care, la 1918, s-a produs unirea Basarabiei cu România):
Este foarte interesant: niciodată nu m-am gîndit pînă acum că poate fi făcută o paralelă înte persoana mea modestă şi un eveniment atît de important precum este cel ce s-a produs la 27 ianuarie 1918. Nimeni, niciodată nu a făcut măcar o aluzie la acest eveniment istoric în raport cu mine. Probabil, pentru că în Republica Moldova unionismul nu este foarte agreat şi atunci unor asemenea evenimente nu li se acordă o atenţie prea mare. Dumneavoastră sînteţi prima care faceţi o asemenea paralelă. Iată că am făcut o descoperire după ani şi ani de zile de viaţă.
Lucia Bacalu
Lasă un răspuns