Ion Negherneac: „Actualizarea strategiei unei comune este o necesitate”

Negherneac Pirlita Ungheni
Primarul de Pirlita, Ion Negherneac

Proiectul „Decizii mai bune prin implicare şi angajament public”, implementat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană din Ungheni şi-a propus să contribuie la actualizarea strategiei/programului a cîtorva comune din raion şi la elaborarea unui mecanism de monitorizare şi evaluare a acestuia. Cît e de actual subiectul?

Negherneac Pirlita Ungheni
Primarul de Pirlita, Ion Negherneac

La întrebările noastre răspunde primarul unei comune beneficiare a proiectului. Este vorba de Ion Negherneac, Pîrliţa.
Cum comentaţi, domnule primar, titlul proiectului – „Decizii mai bune prin implicare şi angajament public”?
Cred că asemenea proiecte sînt binevenite, căci susţin procesul de luare a deciziilor în  primărie, susţin implicarea cetăţenilor în activitatea administraţiei publice locale, ceea ce  asigură responsabilităţi egale pentru realizarea actului de guvernare. Or, există încă probleme la acest capitol. M-aş referi la resursele limitate pentru informarea cetăţenilor despre  procesul de asigurare a guvernării locale, la lipsa unui Buletin informativ local, la lipsa surselor financiare pentru a avea emisiuni la postul de televizizune local prin cablu.
Credeţi că e necesară actualizarea strategiei comunei şi de ce?
Noi avem deja o experienţă de elaborare a Strategiei comunei Pîliţa pentru perioada 2007-2010 cu participarea cetăţenilor, dar acest proces de implicare şi angajament public trebuie să fie continuu. Actualizarea strategiei aprobate este o necesitate, pentru că apar noi circumstanţe, noi posibilităţi de care sîntem obligaţi să ţinem cont. Spre exemplu, la obiectivul din Strategia pe care o avem, vizînd implementarea proiectelor social-economice, trebuie să revenim, deoarece apar noi oportunităţi de atragere a granturilor. De aceea vom elabora un Plan de acţiuni pentru anul 2011 conform cu necesităţile şi resursele existente.
Care sînt activităţile majore planificate pentru anul viitor, prin care doriţi să contribuiţi la îmbunătăţirea nivelului de trai a populaţiei?
Voi remarca doar cîteva: implementarea proiectelor de gazificare, asigurare cu apă potabilă şi canalizare, renovarea a două drumuri, amenajarea unui parc de odihnă, atragerea banilor prin diverse proiecte pentru reparaţia şi dotarea grădiniţelor, gimnaziilor, liceului.
Aveţi vreun mecanism de monitorizare şi evaluare a Strategiei?
Da. Vreau să spun că a fost actualizată componenţa Comitetului de dezvoltare locală, care are drept sarcină  monitorizarea şi evaluarea Strategiei comunei Pîliţa. Totodată, acest comitet va participa activ şi la actualizarea Strategiei prin elaborarea Planului de acţiuni pentru anul 2011.
Citiţi în numerele următoare răspunsurile la aceleaşi întrebări ale unor reprezentanţi ai primăriilor din alte două localităţi beneficiare ale Proiectului: Todireşti şi Chirileni. Proiectul respectiv este realizat cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA in Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *