În memoria unui om al culturii din Ungheni

Gheorghe Bodolica
Gheorghe Bodolica

Se împlinesc 40 de zile de la moartea celui ce a fost Gheorghe Bodolica, omul care şi-a dedicat toată viaţa culturii. A venit la Ungheni în anul 1971, fiind, de-a lungul anilor, director adjunct al Şcolii de muzică din Ungheni, şef al Secţiei raionale cultură, apoi şef al secţiei orăşeneşti de cultură. Din 2000 încoace, a fost director al Palatului culturii din Ungheni.

Gheorghe Bodolica
Gheorghe Bodolica

Pentru activitatea-i rodnică, cu 10 ani în urmă i s-a conferit titlul de „Om emerit al culturii”. În 2009, a fost decorat cu ordinul „Gloria muncii”.
Imediat după trecerea sa în nefiinţă, s-au auzit voci care au propus ca Palatului Culturii din Ungheni să i se confere numele lui Gheorghe Bodolica. Am încercat să aflăm ce cred despre această propunere cei care l-au cunoscut şi au lucrat alături de el.
Aliona Popovici, director interimar al Palatului Culturii din Ungheni:
Această iniţiativă a venit, în primul rînd, de la noi. Neapărat o vom transpune în viaţă. Avem şi alte planuri în acest sens, care însă urmează să fie dezvăluite pe parcurs. Ceea ce pot să vă spun e că în 2011 vom avea un festival internaţional al dansului, care va fi organizat în memoria lui Gheorghe Bodolica.
Dana Marchitan, interpretă:
Care credeţi că ar putea fi părerea mea? Doar una pozitivă, mai ales că acest domn minunat a făcut foarte multe pentru mine. Anume lui îi sînt datoare atît pentru creşterea, cît şi pentru dezvoltarea mea ca om de artă, pentru dragostea pe care mi-a purtat-o, sinceră şi fără vreun interes. Întotdeauna am fost ca nişte prieteni. Este şi va rămîne pentru mine un tată cultural, este şi va rămîne mereu viu în sufletul meu. Cred că ar fi bine să fie numită şi o stradă din Ungheni în cinstea lui.
Victoria Bernic, directoarea bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, Ungheni:
Gheorghe Bodolica a fost o personalitate locală, care a făcut foarte mult pentru cultură. El a ţinut mult la Palatul culturii, poate chiar mai mult decît la propria-i casă. Cu regret, nu a reuşit să facă tot ce şi-a propus. Din moment ce nu este propus un alt nume pentru Palatul culturii din Ungheni, iar numele lui Gheorghe Bodolica a răsunat primul, cred că se merită să fie luată în calcul propunerea respectivă.
Eugenia Baroncea, şefa Secţiei Cultură:
A fost un om demn, care a făcut multe lucruri frumoase aici în raion, în domeniul culturii. A activat o perioadă destul de îndelungată şi cred că merită ca numele lui să-l poarte o instituţie culturală. Totuşi, oamenii trebuie preţuiţi atunci cînd sînt în viaţă. Dacă au plecat, trebuie să le păstrăm vie memoria.
Maria Bolotovici, directorul Casei de cultură Pîrliţa:
Da, merită foarte mult, pentru că dînsul a făcut foarte multe lucruri frumoase în domeniul culturii. A fost apreciat de Ministerul Culturii, i-a fost acordat ordinul „Gloria muncii”. Nu cred că i s-a oferit această distincţie pentru ochi frumoşi. Dînsul s-a dedicat cu tot sufletul culturii şi a dus faima culturii Ungheniului în toată republica, dar şi peste hotarele ei.
Ghenadie Moroi, viceprimarul de Ungheni:
Nu prea cunosc să li se confere nume unor asemenea instituţii. Nu trebuie să uităm că în cadrul Palatului Culturii activează şi alte instituţii, cum ar fi: şcoala sportivă, şcoala de arte plastice, diverse ansambluri care au fost şi sînt conduse de oameni remarcabili. Eu l-am respectat mult pe Gheorghe Bodolica, el a ridicat această instituţie din talpă. Personal aş opta pentru ca numele lui să-l poarte o stradă din oraş sau în memoria lui să fie instalată pe faţada Palatului culturii o placă comemorativă din bronz, de bună calitate.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *