Se face tot mai resimţită revigorarea Zonei Economice Libere din Ungheni

Indicatorii înregistraţi în primele nouă luni ale anului 2010 arată clar: Zona Economică Liberă (ZEL) „Ungheni-Business” îşi revine după criza care a fost resimţită şi aici. Astfel, faţă de perioada respectivă a anului 2009, se atestă o creştere esenţială a principalilor indicatori economici.
Rezidenţii ZEL au produs şi au exportat produse şi servicii în valoare de 397 mln. lei, ceea ce reprezintă o creştere de circa 29 % faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ponderea vînzărilor producţiei orientate spre export reprezentînd 88 %  din totalul acestora.
O creştere semnificativă se remarcă şi în ceea ce priveşte crearea  locurilor de muncă. Astfel, în  perioada de referinţă au fost deschise peste 656 locuri noi de muncă. Numărul total de angajaţi la finele perioadei de gestiune constituie 1553 persoane, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 39% faţă de perioada anului 2009.
La ora actuală, în ZEL „Ungheni-Business” activează 34 de agenți economici. De la începutul anului curent, au fost înregistraţi patru rezidenţi noi: Î.C.S. “LEAR CORPORATION” S.R.L  (producerea de echipamente pentru autovehicule), ÎCS „TDV GROUP” SRL (producerea mobilei moi), Î.C.S ” HIZMET GROUP ” SRL (producerea ciorapilor şi a firelor textile) şi SA „LIA” (producerea mobilei). Originea capitalului noilor rezidenţi este din: Olanda, Turcia, Italia şi R. Moldova.
De notat că unul dintre noii rezidenţi, Î.C.S. “LEAR CORPORATION” S.R.L, a reuşit, în termeni restrînşi, să-şi transfere la Ungheni fabricile din Polonia şi Ungaria. În prezent, întreprinderea are peste 600 de angajaţi, în majoritate locuitori ai regiunii orașului Ungheni. Aceştia lucrează în trei ture şi au un salariu mediu în valoare de 3400 lei. Pînă la finele anului, se planifică o majorare a numărului de angajaţi pînă la 900. Au fost investite, pînă la ora actuală,  peste 800 mii dolari SUA. În următorii trei ani întreprinderea preconizează să-şi mărească investiţiile pînă la 4,2 milioane dolari SUA. Capacitatea de producţie va ajunge la 354 mii de seturi de automobile pe an.
Un alt indicator de performanţă al ZEL „Ungheni-Business” este volumul total de investiţii. Acesta a ajuns la 33,2 mln USD, din care circa 2 mln au fost investite în cele nouă luni ale anului curent. S-a investit în reparaţia edificiilor, în construcţii curente a reţelelor electrice, gazoductelor, apeductelor, diverselor căi de comunicaţii.
În incinta blocului administrativ a fost deschisă reprezentanţa unei companii de asigurare, a fost   instalat un bancomat pentru deservirea angajaţilor întreprinderilor rezidente ale ZEL.
La ora actuală, gama produselor exportate din Zona Economică Liberă „Ungheni-Business” este constituită din: PET-preforme, scîndură, mobilă, covoare, lacuri şi vopsele auto, plăci de ceramică din mozaică, ambalaje pentru bijuterii, tapiţerii pentru scaune de automobile etc.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *