Distincţii pentru merite deosebite sau gesturi electorale?

Nina Gorincioi-Cadoppi

Nina Gorincioi-CadoppiUngheneanca Nina Gorincioi-Cadoppi s-a învrednicit de două distincţii importante ale Republicii Moldova. Acum două săptămîni, dînsei i-a fost înmînată diploma de onoare a Guvernului, după care medalia „Mihai Eminescu”.
Nina Gorincioi-Cadoppi a declarat pentru „Expresul de Ungheni” că se simte onorată şi că ar vrea să creadă că aceste distincţii nu reprezintă nimic altceva decît o recunoaştere a meritelor sale în ceea ce priveşte activitatea-i filantropică şi susţinrea unor acţiuni culturale din Republica Moldova.
De-a lungul anilor, Nina Gorincioi-Cadoppi, stabilită de mai bine de un deceniu în Italia,  a susţinut oameni de cultură din ţara sa de origine, a instituit, după moartea lui Grigore Vieru, bursa cu acelaşi nume, care este acordată celor mai buni studenţi de la Universitatea pedagogică  „Ion Creangă” din Chişinău, unde a învăţat cîndva şi poetul. A venit de nenjumărate ori cu ajutoare pentru bătrîni, pentru pesoane cu dizabilităţi, a donat bani pentru şcoli, pentru copii.
Cu toate acestea, Nina Gorincioi-Cadoppi ni s-a destăinuit că nu prea crede în sinceritatea înalţilor demnitari moldoveni, subliniind: „Mi-e teamă să nu fie vorba doar despre nişte gesturi electorale”.
Acum cîteva luni, dînsa a fost propusă pentru a i se conferi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Ungheni. Or, Nina Gorincioi-Cadoppi a locuit şi a activiat la Ungheni o perioadă foarte îndelungată, iar în ultimii ani a desfăşurat în permanenţă numeroase acţiuni de caritate. Propunerea respectivă însă nu a avut priză. (L.B.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *