Trei întrebări despre căldura din toamna-iarna anului curent

Răspunde primarul Alexandru Ambros
Timpul s-a răcit. În şcoli şi grădiniţe e deja răcoare. Se planifcă să fie pornită căldura în instituţiile preşcolare şi preuniversitare din oraş?
Într-adevăr, este răcoare. Avem o situaţie puţin mai deosebită. Or, temperatura medie a aerului pentru perioada respectivă este mai joasă decît de obicei. Dar nu avem o medie mai joasă de 8 grade, pentru a începe sezonul de încălzire, aşa cum prevede legislaţia. Mai mult ca atît, meteorologii promit că de săptămîna viitoare temperatura va creşte. După 15 octombrie, în cazul în care vom avea temperaturi medii ale aerului mai joase de 8 grade timp de trei zile consecutiv, vom porni încălzirea. Sîntem pregătiţi pentru asta. Primăria oraşului nu are nici un bănuţ datorie la întreprinderea care livrează energie termică, SA „Comgaz-Plus”. Din păcate, consumatorii casnici continuă să aibă datorii pentru agentul termic livrat în anii precedenţi.
Nu ne paşte din nou pericolul să rămînem fără căldură în acest caz?
Ne paşte, desigur. Dar anul acesta datoria SA “Comgaz-Plus” faţă de SRL “Ungheni-Gaz”, care trebuie să livreze gazele pentru producerea energiei termice, este mai mică. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, datoria era de circa 3 milioane lei, acum ea constituie 625 mii lei. Nu mi-aş dori să apară problema de anul trecut. De aceea fac un apel către ungheneni să se grăbească să achite toate datoriile, ca să nu păţim ca anul trecut: să nu putem încălzi în timp util grădiniţele, şcolile şi blocurile locative.
Care vor fi în această iarnă tarifele pentru agentul termic?
Conform legislaţiei în vigoare, tarifele nu vor mai fi aprobate la şedinţa consiliului local. Acestea vor fi stabilite de ANRE (Asociaţia Naţională de Reglementare în Energetică). Dîn cîte cunosc eu, producătorul de agent termic, SA “Comgaz-Plus”, a prezentat toate documentele necesare la ANRE, iar specialiştii de acolo, după ce vor face calculele respective, vor stabili tariful. Vreau să menţionez că nu este un tarif comun pentru întreaga republică. ANRE calculează tarifele pentru fiecare regiune în parte, reieşind din documetele prezentate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *