O zi a femeilor din mediul rural
Deşi există o zi deosebită a femeii, ziua de 8 martie, Organizaţia Naţiunilor Unite a găsit de cuviinţă să stabilească o zi aparte pentru femeile din mediul rural, pe 15 octombrie. În acest an, genericul sărbătorii este: „Cere dreptul tău şi al fiicei tale la educaţie”.
„De fapt, nici viaţa de la oraş nu este prea uşoară pentru femeile noastre. Cea de la ţară însă e cu mult mai complicată, pentru că nu există condiţiile necesare. Gospodina de la sat este antrenată în mai multe activităţi şi problemele sînt mai mari”, menţionează Ludmila Guzun, vicepreşedintele raionului Ungheni.
În cele mai dese cazuri, femeile de la ţară efectuează munci grele, manuale şi slab plătite. Multe dintre ele muncesc în agricultură, sînt antrenate în munci la negru, astfel fiind lipsite de orice protecţie socială, inclusiv de pensii şi asigurări medicale. „Probabil, o parte din vină o purtăm noi, sindicatele, deoarece nu prea avem campanii de informare. Poate, dacă ar fi mai bine informate, femeile ar conştientiza că, fiind angajate oficial, cu acte în regulă, ar putea fi protejate de toate problemele pe care le întîmpină azi în societate”, accentuează Rodica Lupu, preşedintele sindicatelor în agricultură şi alimentaţie „Agroindsind”.
„Sînt foarte multe problemele cu care se confruntă o femeie de la ţară. Totuşi, cred că multe dintre ele sînt deja în curs de rezolvare”, susţine Ludmila Guzun. Potrivit dînsei, în momentul în care în sate se va dezvolta infrastructa, adică vor fi construite apeducte şi gazoducte, munca femeii va deveni mai uşoară. Cel mai important însă este să fie create la ţară cît mai multe locuri de muncă bine plătite, ca să se reducă plecarea masivă a oamenilor peste hotare, e de părere vicepreşedintele raionului.
Unica soluţie de îmbunătăţire a mediului rural este deschiderea a cît mai multor întreprinderi mici şi mijlocii, acţiune susţinută, de altfel de conducerea raionului. „Bucură mult faptul că tot mai multe femei deschid afaceri proprii la sat. E o dovadă că femeile noastre au iniţiativă şi sînt active, se implică în soluţionarea unor probleme locale şi crează noi locuri de muncă”, a remarcat Ludmila Guzun.
În ceea ce priveşte infrastructura raionului şi sistemul educaţional, acestea sînt în permanentă reînnoire, fapt ce trebuie să ducă, în cele din urmă, la ameliorarea situaţiei la sate.
La 14 octombrie, Consiliul interramural al sindicatelor din Ungheni, organizează o masă rotundă cu femeile din mediul rural, angajate în diverse sfere de activitate. Potrivit Rodicăi Lupu, preşedintele consiliului, scopul acestei reuniuni va fi identificarea problemelor existente în aceste domenii de activitate şi găsirea unor soluţii pentru a le depăşi.
Natalia Chiosa
Lasă un răspuns