Gazoductul Iaşi-Ungheni tot mai aproape de realitate

„Un proiect de importanţă strategică” – astfel a definit conducta de gaz ce urmează a fi construită între Iaşi şi Ungheni Mihai Dolma, şef al Direcţiei Generale Securitate şi Eficienţă Energetică a Ministerului Economiei, în cadrul Forumului Regional de Investiţii din Ungheni.
„Construcţia conductei respective va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova şi a zonei de nord-est a României”, a menţionat dînsul, oferind şi explicaţiile de rigoare: „Avînd în vedere că livrarea gazelor prin conducta de interconectare va fi bidirecţională, în funcţie de necesitate, realizarea acestui obiectiv va permite diversificarea surselor şi, respectiv, direcţiilor de aprovizionare cu gaze în regiune”.
Potrivit oficialului, în scurt timp va fi semnat Memorandumul de înţelegere privind construcţia acestui gazoduct. Deja a fost convenit cu partenerii de proiect Programul de acţiuni pentru perioada următoare, a fost instituit Grupul tehnic de lucru format din specialişti din ambele ţări pentru a stabili aspectele tehnice ale proiectului, a fost stabilit şi punctul de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova.
Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi 8,9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea rîului Prut. Va fi construită şi o staţie de măsurare de gaze, inclusiv filtre şi separatoare, reducere a presiunii, echipament de protecţie etc.
Costul estimativ al proiectului e de 19 milioane 36 mii de euro. Valoarea investiţiei pe teritoriul României va fi de 10 milioane 226 mii 585 euro, iar pe teritoriul Republicii Moldova – de 6 milioane 993 mii 372 euro. Traversarea rîului Prut va costa 1 milion 815 mii 372 euro.
Proiectul a fost aplicat în cadrul Programului transfrontalier România-Ucraina-Republica Moldova unde i-au fost atribuite 7 milioane de euro. Mihai Dolma nu a spus însă de unde vor fi luate celelalte 12 milioane de euro.
Cert e că gazoductul Ungheni-Iaşi este absolut necesar. Or, în condiţiile actuale, cînd unica sursă de gaze pentru Republica Moldova este cea din Federaţia Rusă, către 2015, experţii anticipează o dublare a preţului de import a gazului. „Pentru a merge contra scumpirilor, e nevoie de implicarea neîntîrziată în proiecte de alternativă. Unele dintre acestea ar putea fi importul de gaze naturale din România sau Kazahstan”, se arată în studiul „Sectorul gazier al Republicii Moldova – consecinţele oportunităţilor neglijate”, prezentat pe 12 octombrie de IDIS „Viitorul.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *