Click politic cu Trofim Chiriac

Primele surprize în avanpremiera campaniei electorale

Decizia Partidului Alianţa „Moldova Noastră” de a merge independent în campania electorală actuală şi cu o listă proprie a dat peste cap unele calcule ale actorilor politici, inclusiv ale celor din Ungheni.

Astfel, s-a spulberat speranţa proaspeţilor înregimentaţi în tabăra democraţilor de a avea o poziţie confortabilă pe cîmpul de luptă electoral, astfel încît să-şi înscrie la activ maximumul de voturi rîvnit. Desigur, AMN-ul ar fi gafat fatal, dacă ar fi căzut pradă ofertelor, de altfel umilitoare, de a merge pe lista unui sau altui partener de coaliţie (PD sau PLDM), fapt care, în ultimă instanţă, avea să conducă ori la dispariţia partidului ca atare, ori la lipsirea acestuia de oricare şanse la alegerile locale din anul viitor

Între timp, publicarea listelor candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova  pentru alegerile din 28 noiembrie curent a provocat unele nedumeriri în tabăra democraţilor-uniţi de la Ungheni, miza cea mare a căror era Vitalie Vrabie, care urma să fie locomotiva principală a acestora în campania electorală. Neincluderea domului Vrabie în lista candidaţilor PD provoacă un semnal de descurajare pentru organizaţia raională a PD şi, în acelaşi timp, impune schimbări de tactici pentru ceilalţi concurenţi din Ungheni.

Liberalii ungheneni s-ar putea să fie şi ei puţin descurajaţi de absenţa pe lista partidului a lui Dorin Chirtoacă, care la alegerile parlamentare din anul trecut a fost locomotiva principală, dar şi de coborîrea în listă a domului Anatol Arhire de pe locul 6 pe locul 19. În acelaşi timp, acestea ar putea fi compensate de prestaţia în creştere a lui Mihai Ghimpu, salutată în rîndurile electoratului de dreapta şi extrema dreaptă. Nu este exclus că spre PL să migreze şi o parte din electoratul PLDM care, în viziunea unora, nu joacă cinstit.

Este o tactică nouă  poziţia PLDM-ului de a depune propria listă de candidaţi la funcţia de deputat în  termenul limită prevăzut de lege. Nu se ştie dacă organizaţiile teritoriale  înţeleg acest lucru, mai ales că pînă în prezent nu este cunoscut cine va reprezenta raionul Ungheni în această listă.

Nu cred că concurenţii PCRM pot fi liniştiţi pentru faptul că pe lista preelectorală a comuniştilor primul reprezentant de la Ungheni figurează abia pe locul 70. Deşi organizaţia teritorială Ungheni a slăbit simţitor în ultimul an, să nu uităm că „secera şi ciocanul” rămîn să fie în conştiinţa unei bune părţi din electorat unica sursă de mană cerească, iar mercenarii care urmează să ducă acest mesaj în masă lucrează concret pînă la istovire, spre deosebire de cei ai democraţilor luaţi în ansamblu.

Vom reveni la listele concurenţilor electorali în numerele următoare ale „Expresului de Ungheni”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *