Victor Mihalachi – moldoveanul de aur (Video)


Campania „Am cu ce” continua cu un reportaj despre moldoveanul Victor Mihalachi, noul campion mondial la Kaiac Canoe… sub steagul Romaniei, tara care i-a oferit nu doar conditii decente de antrenament, dar si o concurenta sanatoasa, in care nepotismul nu-si are loc.Bucuresti, aeroportul Otopeni. Campionii mondiali la Kaiac-Canoe dublu pe 500 si 1000 de metri sunt intampinati cu urale. „Campioni mondiali in inimile tuturor”, „Magicienii apelor”: supranumele de pe pancarde au facut inconjurul lumii. Pe 22 august, in Polonia i-au lasat pe toti cu gura cascata cand au castigat aurul mondial la Kaiac-Canoe.
Unul din artizanii minunii este Victor Mihalachi, un tanar de 21 de ani, originar din Ungheni, Republica Moldova. „Secretul acestei victorii – o tehnica bine pusa la punct, o viteza uimitoare si o determinare de fier”, au scris ziarele din toata lumea. Chiar pe aeroport jurnalistii romanii au vrut sa afle mai multe detalii.
Misterios, dar sigur pe fortele sale, Victor Mihalachi, este acum in centrul atentiei lumii sportive mondiale. Oficialii de la Federatia Romana de Canotaj nu mai prididesc cu felicitarile.
Iar sunetul medaliilor ii face pe reprezentantii Federatiei Romane de Canotaj sa se bucure si mai mult ca l-au naturalizat pe sportiv. De fapt, l-au considerat roman tot timpul.
Adica la Complexul National de Canoe de langa Bucuresti, unde se antreneaza 11 luni pe an, zi de zi.
Federatia nationala de kaiac canoe i-a pus la dispozitia lui Victor Mihalachi tot echipamentul sportiv. De altfel, pentru acesta, in Republica Moldova ar fi trebuit sa plateasca cam 3500 de euro.
Si nu este totul. In Romania are la dispozitie asistenta medicala non stop, maseur, mancare speciala.
In ciuda lipsurilor de acasa, Mihalachi a reusit in 2007 o performanta incredibila pentru Moldova. Atunci, impreuna cu Hariton Ivanov, un alt moldovean ce evolueaza acum in Romania, a devenit campion mondial de tineret.  Rezultatul a atras imediat atentia selectionerilor romani. Cel care l-a remarcat si a insistat ca Victor sa vina la Bucuresti a fost marele canoist roman Ivan Patzaichin.
Adica a reusit sa obtina pentru sportiv cetatenia Romaniei. Asta in timp ce oficialii de la Chisinau au incercat fara succes sa-l convinga sa ramana la Chisinau.
Totusi, oficialul se declara mandru de performanta lui Mihalachi.
Pe langa titlurile obtinute in Moldova, Victor are si amintiri mai putin placute de acasa. Pana sa ajunga campion mondial de tineret, a avut de infruntat o situatie delicata. In momentul in care a trebuit sa plece la o competitie de juniori in Italia, in locul sau a fost ales un sportiv mai putin performant –  nepotul antrenorului. La cativa ani de la eveniment, gustul amar al tradarii il face pe Victor sa evite subiectul.
Dupa asta si-a schimbat antrenorul si a inceput o noua fila in pregatirea sa. A inceput sa studieze tot ce este legat de canoe, iar cel mai bun antrenor i-a devenit internetul.
La cei 21 de ani, Victor a castigat toate treofeele posibile din canoe. Mai putin titlul olimpic pe care si l-a propus la Londra in 2012. Colectia sa de medalii si-o pastreaza acasa, la Floritoaia Veche unde parintii il asteapta cu nerabdare. Unul dintre cei mai valorosi canoisti din lume s-a nascut intr-o localitate unde nu exista niciun bazin de apa.
Primul antrenor i-a fost tatal sau si el fost canoist. Este cel care a insistat ca Victor sa-i calce pe urma, dar si cel care i-a platit cantonamentele si echipamentele de competitii. Efortul i-a fost rasplatit, iar recent familia Mihalachi a primit o diploma de recunostinta din partea presedintelui raionului Ungheni.
Acum parintii il asteapta pe Victor acasa. La odihna, pentru ca in sport nu s-ar intoarce niciodata.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *