Marian Lupu despre staţia electrică de la Zagarancea: cu aşa ceva nu se glumeşte

Marian Lupu

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, s-a declarat împotriva construirii staţiei electrice la Zagarancea, Ungheni. „Eu nu aş merge pe calea edificării unor asemenea staţii, ce ar funcţiona pe bază de cărbune. Acest lucru va avea consecinţe grave pentru ecologie şi pentru sănătatea oamenilor. Cu aşa ceva nu se glumeşte”, a spus dînsul în cadrul întîlnirii cu unghenenii, pe 30 august curent.
Deşi era preşedinte al Parlamentului, cînd s-a discutat cel mai intens despre acest subiect în culuarele puterii, Marian Lupu a recunoscut că a aflat despre semnarea „unui memorandum, unui contract de intenţii cu o companie cehă pentru construcţia unei staţii electrice aici, la Ungheni” din presă. „Ştiu că de atunci nu a mers nimic”, a spus dînsul. Motivul, susţine politicianul, ar putea fi unul din două: ori criza care s-a declanşat  în toată Europa din 2008 încoace e de vină, ori „acel tam-tam care s-a produs atunci nu a fost decît… o istorie mai lejeră care trebuia să sune frumos înainte de alegeri, dar care nu a avut conţinut”.
Marian Lupu s-a declarat pentru construcţia unui număr cît mai mare de centrale electrice pe teritoriul Moldovei, căci, la ora actuală, 70 la sută din energia electrică se importă. Condiţia principală, potrivit dînsului, este ca acestea să funcţioneze în bază de gaze naturale.
Piatra de temelie a centralei electrice de la Zagarancea a fost instalată pe 23 martie 2009, cu mare fast, în prezenţa lui Vladimir Voronin. Atunci s-au făcut promisiuni că lucrările de construcţie vor începe în mai-iunie 2009 şi vor finaliza în 2-3 ani. Centrala ar fi trebuit să aibă o capacitate de 350 MW şi să ofere peste 1000 de noi locuri de muncă. Investiţiile se preconizau la 600 milioane de euro.
Pe 12 august curent, aflîndu-se într-o vizită de lucru la Ungheni, Jaromir Kvapil, Ambasadorul Cehiei în R. Moldova, a declarat că-şi doreşte ca, după trei-patru ani, cînd îşi va încheia mandatul de ambasador, să vadă deja construită centrala electrică de la Zagarancea, despre care spunea că nu ar prezenta nici un pericol pentru ecologie şi sănătatea oamenilor, dar care ar micşora nivelul de dependenţă energetică a R. Moldova faţă de Rusia, ceea ce ar putea să fie un semn foarte clar că Republica Moldova doreşte să meargă spre Europa.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *