Premieră la Ungheni: un talk-shaw politic televizat

Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, şefa Direcţiei Economie şi Reforme, Eudochia Viziru, precum şi Lucia Bacalu („Expresul de Ungheni”) au fost invitaţii unui talk-shaw, organizat de către postul de televiziune local „EuroNovaTV”. Timp de aproape o oră s-a discutat despre rezultatele şi învăţămintele referendumului din 5 septembrie curent.
Potrivit lui Adrian Cojocaru, moderatorul emisiunii, au fost invitate persoane neafiliate politic, care însă au demonstrat, pe parcursul anilor, că ar putea fi buni experţi politici. Este prima emisiune de discuţii politice, organizată vreodată la Ungheni de un post de televiziune local.
Din păcate, puţini ungheneni vor avea posibilitatea s-o vadă, căci, deocamdată, acest post TV nu are acoperire raională. În schimb, emisiunea va fi vizionată în alte 14 raioane din R.Moldova.
Referindu-se la referendumul din 5 septembrie curent, Alexandru Ambros a subliniat: „A fost o testare a situaţiei la moment, s-a mizat pe anumite rezultate, reieşind din anumite sondaje, dar s-a constat că socoteala de acasă nu a coincis cu cea din piaţă. Acum, este foarte important ca fiecare să tragă concluziile necesare”. „Un asemenea referendum a fost organizat pentru prima oară în R. Moldova. Ne-am confruntat cu situaţia cînd cetăţeanul de rînd a rămas nedumerit, neştiind ce trebuie să facă şi pentru ce trebuie să voteze. Nu s-a lucrat suficient”, şi-a spus verdictul  Eudochia Viziru, menţionînd totodată că poziţia unui fost şef de stat (Vladimir Voronin) în acest caz a fost una, cel puţin, lipsită de sens. „M-a mirat cum se comportă dînsul cu proprii cetăţeni – se bucură pentru faptul cu oamenii nu-şi exersează dreptul, de altfel, foarte democratic, de a-şi expune punctul de vedere”, a spus dînsa.
Acum, soluţia este una foarte simplă. „Nu trebuie să mizăm doar pe liderii naţionali, trebuie să se lucreze foarte mult şi în teritoriu, să se implice mai mult organizaţiile teritoriale ale formaţiunilor politice” (Eudochia Viziru). „Trebuie ca fiecare să tragă concluziile sale. Dacă nu o va face, va fi chiar dramatic. Cred că tot ce se face se face spre bine. Acest duş rece trebuie să trezească lumea, să trezească partidele” (Alexandru Ambros).
Fiind întrebată ce vină poartă presa pentru ratarea referendumului, aşa cum încearcă unii să-i impute, Lucia Bacalu a subliniat că presa nu are nici o vină şi e regretabil faptul că unii lideri politici fac asemenea afirmaţii. „Aţi văzut cumva vreun lider local al vreunui partid să iasă la un post de televiziune local, în presa scrisă, ca să explice ce înseamnă referendum şi de ce e bine să ne expunem punctul de vedere? Aţi auzit cumva să convoace aceşti lideri, acum, după referendum, vreo conferinţă de presă în teritoriu, pentru a discuta deschis şi sincer despre activismul lor şi al societăţii?”, a întrebat dînsa.
„Să nu uităm de faptul că este încă foarte joasă şi cultura politică a populaţiei noastre. Din moment ce anumite forţe folosesc nişte lozinci foarte primitive, precum că, în rezultatul referendumului, se va produce unirea cu România, iar populaţia înghite asemenea afirmaţii fără să rugume, atunci chiar e grav”, a menţionat Alexandru Ambros.
Toţi participanţii la emisiune s-au declarat optimişti în ceea ce priveşte activismul atît al formaţiunilor politice, cît şi al populaţiei la alegerile parlamentare din toaman anului curent. (N. Ch.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *