Cei care continuă să doarmă, e timpul să fie treziţi

„Încetul cu încetul, dăm, la Ungheni, dictatura jos şi permitem că oricare să poată să-şi exprime punctul de vedere şi opinia. Noi, la rîndul nostru, avem doar de cîştigat din asta. Vrem să învăţăm a spune ce gîndim, dar şi a culege idei, a face concluzii din ceea ce se spune”, a declarat  preşedintele raionului, Ion Harea, în cadrul unei conferinţe de presă din 15 septembrie curent.
Fiind întrebat cum apreciază activismul cetăţenilor din raion, dînsul a răspuns: „Dacă e să pun o notă, aş face-o prin prisma participării oamenilor la referendum. Nota mea ar fi, la ora actuală, 6-6,5”. Totodată, preşedintele a menţionat că trebuie de lucrat în vederea aducerii persoanelor active pe un făgaş corect, iar cei care continuă să doarmă, e timpul să fie treziţi.  În această ordine de idei, dînsul a salutat lansarea Proiectului „Cetăţeni activi pentru comunităţi prospere în regiunea de frontieră cu Uniunea Europeană”, implementat de Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă (CRDD) din Ungheni, cu susţinerea financiară a USAID şi AED în cadrul Programului Consolidarea societăţii civile în Moldova.
„Cel mai important în acest proiect mi s-a părut cooperarea între societatea civilă şi autorităţile publice locale şi, în mod special, modalitatea de a implica cetăţenii în activităţi”, a remarcat
Morana Smodla Krajnovic, director de proiect AED, atunci cînd a fost întrebată care ar fi, din punctul dînsei de vedere, „cireaşa de pe tort” al proiectului respectiv.
Şi managerul de proiect, directorul executiv al Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă, Svetlana Ciobanu, a fost chemată de către ziarişi la sinceritate. „Chiar credeţi că, după 24 de luni, populaţia din cele şapte localităţi, unde va fi implementat proiectul, va fi într-adevăr foarte activă sau, cel puţin, mai activă decît în alte zone ale raionului?”, a fost întrebarea care i-a fost  adresată. Răspunsul a fost prompt: „Îmi dau foarte bine seama că un proiect  nu poate cuprinde necuprinsul. Cele şapte localităţi vor avea însă posibilitatea să practice exerciţiul participării cetăţeneşti. Pun miza pe ONG-urile locale. Îi cunosc foarte bine şi pe primarii de aici – se bucură de autoritate, au sprijinul unei părţi a comunităţii. Pe acest sprijin vom miza, ca să-i mobilizăm şi pe ceilalţi. Sigur, va fi greu. Sigur, nu vom obţine 100%. Dar o bună parte din cetăţeni vor înţelege şi vor avea posibilitatea să se implice”. Potrivit Svetlanei Ciobanu, graţie Proiectului „Cetăţeni activi pentru comunităţi prospere în regiunea de frontieră cu Uniunea Europeană”, vor fi atrase în activităţi circa 4650 de persoane.
Proiectul prevede, printre altele, constituirea unor consilii consultative cetăţeneşti, crearea unei reţele inter-sectoriale de cooperare şi suport între administraţiile publice locale, ONG-uri, mass-media şi firme private, a unei asociaţii a administraţiilor publice ale celor şapte comunităţi din regiunea de frontieră cu Uniunea Europeană. (L.B.)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *