Ambasadorul României în Republica Moldova a demonstrat un interes sporit faţă de Ungheni

Marius Lazurca la Ungheni
Marius Lazurca la Ungheni

Marius Lazurca la Ungheni
Marius Lazurca la Ungheni

Ungheniul este în centrul marelor proiecte care leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană, dar şi în centrul relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România. Declaraţia îi aparţine ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă, şi a fost făcută pe 7 septembrie curent, în cadrul vizitei domniei sale în oraşul de pe Prut.
„Sînt aici, pentru a avea un prim contact cu raionul şi cu oraşul Ungheni şi pentru a vorbi despre proiectele  pe care Ambasada, în numele României, le are la dumneavoastră”, a subliniat dînsul. Printre proiectele menţionate de Excelenţa sa se numără, în primul rînd, deschiderea unui oficiu consular. „E un gest pe care România, în colaborare cu autorităţile centrale din Republica Moldova, îl face la adresa cetăţenilor din Ungheni. Prin acest oficiu consular oamenii vor putea obţine vize, permise de mic trafic, precum şi alte servicii consulare pe care le oferim în prezent la Chişinău, la Bălţi şi la Cahul”, a specificat  Marius Lazurcă.
Totodată, ambasadorul s-a referit şi la proiectele de infrastructură care, potrivit dînsului, sînt foarte importante în raporturile bilaterale. Este vorba de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, „de care depinde într-o măsură semnificativă independenţa energetică a Republicii Moldova şi integrararea acesteia în piaţa europeană a gazelor”. Este vorba şi de construirea unui pod rutier peste Prut la Ungheni, şi despre construirea unei căi ferate cu ecartament european, care va lega Republica Moldova de spaţiul european.
„Tot ceea ce am spus dovedeşte faptul că Ungheniul, ca raion de frontieră, are vocaţia de a fi în avangarda procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a concluzionat Marius Lazurcă.
Referindu-se la termenele implementării proiectelor respective, ambasadorul şi-a exprimat speranţa că deschiderea oficiului consular la Ungheni va fi posibilă pînă la finele anului curent. Celelalte proiecte însă necesită costuri foarte mari şi nu se pot realiza într-un timp scurt.
De notat că vizita ambasadorului României la Ungheni a avut loc urmare a invitaţiei făcute de către preşedintele raionului, Ion Harea. „Am acceptat foarte reprede şi cu plăcere invitaţia. Asta dovedeşte interesul faţă de oraşul şi de raionul dumneavoastră”, a subliniat Marius Lazurcă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *