28 iunie – o zi bogată în declaraţii

Cîteva zile bune, decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie 1940 se declară Ziua ocupaţiei sovietice, s-a aflat în centrul atenţiei opiniei publice. Au fost de toate: declaraţii contradictorii, învinuiri reciproce, acţiuni şi inacţiuni. Unii s-au conformat decretului, alţii – nu. Unii au comentat, alţii au evitat să spună ceva foarte clar.
Primarii şi decretul prezidenţial
Potrivit decretului în discuţie, anual, pe 28 iunie, vor fi comemorate victimele ocupaţiei sovietice. În toate localităţile drapelele de stat vor fi coborîte în bernă, vor avea loc depuneri de flori, iar la orele 10:00 va fi păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au avut de suferit de pe urma ocupaţiei sovietice. Administraţiile locale se vor abţine de la organizarea acţiunilor distractive. În toate instituţiile de învăţămînt şi în taberele de odihnă a copiilor va fi organizată o oră a memoriei.
Ce au făcut primarii noştri? I-am contactat, rugîndu-i să ne spună cum au îndeplinit decretul semat de Mihai Ghimpu.

Vasile Bodrug, Hîrceşti:
Ce fel de decret? Nu am primit nici o indicaţie, nici de la Consiliul raional, nici de la partid (Partidul Liberal – nota red.). Personal, susţin decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Zic, personal. Nu ştiu ce spune electoratul. Dacă primeam vreo indicaţie, sigur că o îndeplineam.

Vadim Dadus, Petreşti:
Decretul preşedintelui interimar este corect sută la sută şi noi am ţinut cont de el. De ce să ne temem să spunem adevărul? Asta e realitatea, acesta este adevărul istoric. Pentru mine e destul de stranie poziţia unora de a contesta decretul respectiv.

Ilie Bereghici, Buciumeni:
La ora 10.00, am ţinut un moment de reculegere şi atît. Drapelul nu l-am putut coborî în bernă, dar am legat o panglică neagră în semn de doliu. Noi nu avem nici un interes politic, dar cred că lumea nu prea înţelege aceste chestiuni. Chiar şi un tînăr de 20 de ani nu prea este interesat, la ora actuală, de cei care au fost deportaţi cîndva în Siberia. Este părerea mea personală.

Nicolae Mistreanu, Bumbăta:
Nu am îndeplinit decretul cu pricina şi nici nu am de gînd să-l îndeplinesc. Nu mi se pare un decret destul de argumentat.

Nicu Popescu, Sineşti:
Am coborît drapelul în bernă. Este un decret care trebuie de îndeplinit şi noi l-am îndeplinit, nimic mai mult.
Preşedintele raionului, Ion Harea, a subliniat că cerinţele decretului preşedintelui interimar au fost respectate. Dar nu au fost organizate mitinguri sau alte acţiuni cu această ocazie.
Reamintim că pe 28 iunie 1940, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat în secret de Uniunea Sovietică şi Germania Nazistă, România a fost obligată să cedeze prin ultimatum teritoriul dintre Prut si Nistru (Basarabia) şi Bucovina de Nord. Unii consideră acest act eliberare de sub jugul românesc, alţii – ocupaţie sovietică.
Liderii politici locali meditează
“Ce-aţi făcut în ziua de 28 iunie? V-aţi conformat decretului preşedintelui interimar?”. Această întrebare am adresat-o liderilor locali ai unor formaţiuni politice, rugîndu-i să ne răspundă doar în două fraze.

Iurie Toma, Partidul Liberal Democrat din Moldova:
E nevoie nu doar să condamnăm comunismul, ci să-l demontăm. Pentru aceasta avem nevoie de acţiuni concrete şi eforturi conjugate: comunismul trebuie demontat prin ceea ce facem în fiecare zi.

Alexandru Lipcan: preşedintele Partidului Alianţa Moldova Noastră:
Oricît de contestat ar fi decretul respectiv, pînă la o eventuală decizie de instanţă, trebuie să ne conformăm. În acea zi, am urmărit cu atenţie toate dezbaterile între unii patrioţi şi alţi patrioţi. Or, fiecare se declară patriot şi are adevărul său.

Petru Langa, Partidul Democrat:
Indicaţia, de la superiorii noştri, a fost clară: să nu ne implicăm în nici un fel de acţiuni privind ziua de 28 iunie. Pentru noi, a fost o zi obşnuită de lucru. Doar atît.

Haralambie Chirilov, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova:
Am adoptat o poziţie de conştientizare a decretului respectiv. Şi încă ceva, am ascultat cu mare interes opiniile liderilor formaţiunilor componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană. No comment. Atît.

Ion Filimon, Partidul „Moldova Unită”:
Pe lîngă faptul că sîntem lideri sau membri de partid, fiecare dintre noi are şi obligaţiuni de serviciu. Este foarte mult de lucru în această perioadă şi de aceea ne-am canalizat energia şi atenţia anume asupra acestui aspect.

Violeta Petre, Partidul Popular Creştin Democrat:
Am lucrat, a fost o zi plină. Sigur, ne-am amintit de anii 90, cînd organizam la Ungheni zile de doliu, cînd ieşeam în stradă cu lumînări, înfăşurate în sîrmă ghimpată. Deci, am mai trecut această lecţie, fără să aşteptăm decrete prezidenţiale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *