Comuniştii cer respectarea promisiunilor de către guvernanţi. Guvernanţii contraatacă

Exact 16 minute – atît a durat pichetarea Consiliului raional Ungheni de către un grup din 37 de persoane, reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, în după-amiaza zilei de 23 aprilie curent. 
“Astăzi ne aflăm aici şi participăm la un marş social, la un marş paşnic, iniţiat de către PCRM. Am venit să ne pronunţăm asupra problemelor sociale, cum se rezolvă ele în raion şi în republică”, a subliniat de la bun început Haralambie Chirilov, prim-secretar al comitetului raional Ungheni al PCRM. Deşi a promis că nu se va discuta despre politică, dînsul nu s-a putut abţine să nu spună: „Cuvîntul democrat nu-l pot concepe în această democraţie în care ne aflăm azi. Sînt eliberaţi nelegitim din funcţii profesioniştii, pentru a face loc reprezentanţilor din partidele democratice. Sînt foarte mulţi cei care au pătimit deja. Îi chem pe cei de la guvernare să se abţină de la aşa ceva, căci nu va duce la nimic bun. PCRM este partidul care apără democraţia, care este pentru echitate socială, care apără şi respectă legislaţia. PCRM există ca să avem un stat – Republica Moldova”.
Oxana Radu, deputat PCRM, prezentă şi ea la pichetarea Consiliului raional, a remarcat: „Ne aflăm aici să amintim care a fost lozinca celor patru partide ce s-au unit în aşa-numita Alianţă pentru Integrare Europeană în campania electorală şi care sînt faptele de azi”. Potrivit dînsei, promisiunile făcute atunci nu s-au adeverit. În consecinţă, suferă şi pensionarii, şi tinerii.
În replică, Tudor Brăguţă, consilier raional ales pe listele Partidului Democrat, care s-a nimerit în acel moment în preajma Consiliului raional, a spus: „Noi nu am promis nimic şi nu sîntem mincinoşi. Ei au fost mincinoşi. Timp de opt ani au spus numai minciuni. Au spus că ne duc în Uniunea Europeană, dar ne ţineau cu sîrma ghimpată. Este o vorbă: cel care fură se teme de hoţ. Aşa şi ei. PCRM e un partid mincinos care nu ne dă voie să trăim aşa cum trebuie. Acum iar vor să vină la putere? Dacă mai vin pentru opt ani, Moldova rămîne fără populaţie”.
Faţă în faţă
Imediat după încheierea pichetării Consiliului raional de către reprezentanţii PCRM, le-am solicitat cîte un interviu atît reprezentanţilor opoziţiei, cît şi ai puterii.
Haralambie CHIRILOV, liderul local al comuniştilor: „Ce democraţie e aceasta?”
Dumneavoastră cereţi demisia actualilor guvernanţi…
Este o mică pichetare. Ne-am expus părerea.
Cu siguranţă, nimeni nu-şi va da mîine demisia.
E clar lucru. Atîta s-au luptat ca să vină la putere.
Ce veţi face mai departe în acest caz?
O să ne expunem paşnic. Nu avem ce ne înjosi aici. Ei, inclusiv domnul preşedinte al raionului, folosesc multe metode de a intimida. Nu se face aşa. Trebuie să avem cultură politică, să discutăm, să recunoaştem ceea ce nu se face, să luăm măsuri şi aşa mai departe. Metoda asta de represii… Atîţia oameni au fost eliberaţi. Se eliberează oamenii din funcţii fără nici un motiv.
Dar şi fosta guvernare proceda la fel.
Eu nu zic, la nivel de miniştri, la nivel de guvern, da. Dar ce ai cu specialiştii? Ce ai cu nişte şefi de secţii, de direcţii? Oamenii aceştia nu-s cu nimic vinovaţi. Au experienţă. Au şi ei familii, au şi ei copii. Trebuie să se ţină cont de aceasta. Nu-i omeneşte. Nu-i creştineşte. Ce democraţie e aceasta? Avem lege, trebuie s-o respectăm. În plus, dacă cineva a procedat incorect, de ce trebuie să repeţi aceste lucruri, dar într-o manieră şi mai proastă.
Citesc pe bannerul cu care aţi venit: „Promisuni false, guvernare mincinoasă”. Consideraţi că PCRM nu a făcut nici o promisiunie falsă?
Eu cred că nu în aşa măsură ca acum. Mai studiaţi şi o să vă convingeţi că oamenii se tem acum, se tem să se expună, se tem să iasă la o manifestare, se tem să spună ceva în colectiv.
Prin asta se explică numărul atît de mic de manifestanţi?
Să nu încurcăm lucrurile. Acum e vorba de o pichetare. Am venit, ne-am expus, am lăsat o declaraţie. O vor recunoaşte sau nu, e problema lor. Noi nu ne-am propus să facem o manifestare în masă. Nu acesta a fost scopul nostru.
Nu vi se pare că e prea mică perioada ca să cereţi rezultate?
Noi am preluat, în 2001, cînd am venit la guvernare, un dezastru. Ne-a trebuit patru ani să stabilizăm situaţia şi alţi patru ani s-a lucrat creativ. Ei au luat cu totul altceva şi trebuiau să meargă înainte, să menţină situaţia pe care au lăsat-o comuniştii, fără a specula cu deficitul bugetar. El a fost deja compensat prin ajutoare. Să nu mai speculăm cu asta. Dacă mergeau înainte, îi aplaudam şi le ziceam: bravo.
Ion HAREA, preşedintele raionului: „Trebuie să îndeplinească însărcinarea lui Voronin”
Cum comentaţi cele întîmplate?
Nu s-a întîmplat nimic ieşit din comun. E una dintre ultimele zvîcniri ale comuniştilor. Este clar că după încurajarea pe care a făcut-o Voronin la statuia lui Lenin de la Chişinău, ei trebuie să „lucreze”. Trebuie să îndeplinească însărcinarea lui Voronin. El le-a spus: e ultimul atac. Să le dea Dumnezeu sănătate.
Vi s-a cerut demisia. Ce veţi face?
În primul rînd, ei nu m-au votat. De aceea nici nu am de gînd să răspund tuturor aberaţiilor şi insinurărilor lor. În al doilea rînd, le-am transmis protestatarilor că unii dintre ei sînt în timpul orelor de lucru, să se ducă la muncă, să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu. Iar dacă au de gînd să organizeze mitinguri, să respecte Legea despre întruniri, să fie anunţate autorităţile publice despre evenimentele respective. Nu au anunţat. Dacă se întîmpla ceva, cine răspundea? Ar fi spus că nu am avut grijă să le asigurăm securitatea. Acolo, afară, printre protestatari, erau vreo cinci-şase persoane care, pînă nu demult, s-au aflat în fotolii moi. Probabil, le-a fost călduţ, le-a fost bine. I-am spus lui Gaviuc (Nicolae Gaviuc, fostul preşedinte al raionului – nota redacţiei) să vină să vadă ce scări a lăsat la intrarea în Consiliul raional – poţi să-ţi rupi capul. Acum apar bani şi le vom reface, astfel ca intrarea în Consiliul raional să aibă un aspect mai civilizat.
Le-aş mai spune să se uite ce zice despre noi Europa, ce se vorbeşte despre actuala guvernare şi despre fosta guvernare. Un sfat: să se mai uite în oglindă, să vadă ce au făcut şi la 7 aprilie, cum au guvernat, cum au lucrat .
În timpul pichetării Consiliului raional, vorbitorii au remarcat faptul că au fost demise din funcţii foarte multe persoane.
Da, cînd am venit aici, în fruntea raionului, i-am chemat pe toţi foştii şefi de secţii şi direcţii şi le-am spus simplu ca bună ziua: „În formula în care aţi guvernat nu mai e posibil. Este o nouă abordare de administrare, o nouă viziune. Nu vă rămîne decît să vă retrageţi”. În al doilea rînd, vă reamintesc de adresarea, zilele acestea, a prim-ministrului către unii conducători: „Aveţi nereguli cu legea, retrăgeţi-vă”. Mai devreme sau mai tîrziu se va ajunge la tot. Adevărul nu-l poţi ascunde.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *