Ghetoul din Coldova

Mi-i frică. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani! Nu pentru integritatea mea fizică, la care se gîndeşte, fără să-i fi cerut, statul în care trăiesc, cu toate forţele sale de oprimare. Dacă aşa îmi asigură securitatea conducătorii pe care i-am ales, certîndu-se cu vecinii, dînd foc la Parlament (am văzut în direct cum ardea clădirea legislativului din centrul capitalei şi nimeni nu intervenea), halal de ţară, halal de guvernare.
E foarte clar: trebuia să existe un motiv pentru a-i discredita pe Chirtoacă şi Filat, oameni noi în politică, cu viziuni noi, moderne, care ar fi putut prinde repede la public. E foarte clar, trebuia să existe un motiv pentru a efectua o reparaţie a Parlamentului şi Preşedinţiei în plină criză. Dacă nu ar fi fost devastate şi nu ar fi ars, poporul nu ar fi înţeles pentru ce se cheltuiesc milioane. E foarte clar: cînd R.Moldova se confruntă cu atîtea probleme, iar viitorul e sumbru de tot, ceea ce s-a întîmplat acum la Chişinău ar putea sluji drept motiv serios pentru a ne dezvinovăţi. E foarte clar: trebuia să existe un motiv pentru a întrerupe orice relaţii cu România, statul care le stă în gît unor mari demnitari de pe la noi şi care, dacă ar fi voia dînşilor, l-ar fi şters demult de pe faţa pămîntului. Dar România, să nu uităm, e membră a Uniunii Europene. Aţi vrut liberă circulaţie? O aveţi. Prin casă, de la bucătărie la veceu.
Nu spun eu aceste lucruri. Le spun sute si mii de moldoveni, si nu doar tineri. Iar eu sint gata sa ma alatur acestor voci. Pentru că am fost în centrul evenimentelor. Am văzut oameni plîngînd de necaz, am văzut oameni întrebîndu-se cu îngrijorare ce îi aşteaptă. Îs mulţi. Îs foarte mulţi. Şi am mai auzit ceva. Cu adevărat, omul nostru încearcă să facă haz de necaz şi în cele mai grele clipe. Am auzit o propunere trăsnet: de ce să nu schimbăm denumirea ţării noastre din Moldova în Coldova. Ştiţi de ce? Pentru că statele cu cea mai înfricoşătoare dictatură: Cuba şi Coreea de Nord, încep cu aceeaşi literă: C.
De acum înainte, vom şti cu toţii ce înseamnă să stai într-un ghetou, mi-a spus o vecină de etaj.  Eu simt deja. Pentru că avem puţine puşcării, e cel mai simplu să facem una mare cît R.Moldova. Scuzaţi, Coldova. Iar pe tineri lăsaţi-i în pace.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *