Municipiul Ungheni este acoperit cu rețele de apă în proporție de 96%, iar cu rețele de canalizare – 56%

Sursa foto: Întreprinderea Municipală „Apă-Canal" din Ungheni

Despre extinderea serviciului de apă și canalizare
La momentul de față, municipiul Ungheni este acoperit cu rețele de apă în proporție de 96%.
Numărul consumatorilor cu care ÎM „Apă Canal” are semnate contracte de prestare a serviciului de apă și canalizare e de circa 15 mii. Spre comparație, numărul consumatorilor din Chișinău e de peste 500 mii, inclusiv întreprinderi foarte mari. Cu cât numărul consumatorilor e mai mare, cu atât situația financiară a întreprinderii e mai bună, ceea ce influențează și asupra tarifului.
De aceea, printr-o decizie a Consiliului Municipal Ungheni, s-a hotărât ca serviciul de apă și canalizare din Ungheni să fie regionalizat. Primul pas spre regionalizare este deja făcut. Rețelele de apă au fost extinse și în localitățile adiacente: Zagarancea și Semeni.

Despre rețelele de canalizare
Municipiul Ungheni este acoperit cu rețele de canalizare în proporție de 56%. În ultimii ani, au fost construite, din bani europeni, peste 12 km de noi rețele. În anul 2022, a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte, fiind construite peste 8 km de rețele de canalizare într-un sector foarte compact din Dănuțeni. Au fost investite peste 55 de milioane de lei.
Deși anterior, în cadrul întâlnirilor cu cetățenii de aici, se cerea insistent construirea unui sistem centralizat de canalizare, acum lumea nu se grăbește să se racordeze la acesta. În prezent, la un an de la darea în exploatare a rețelelor de canalizare respective, cei ce s-au racordat constituie circa 25% din numărul total al potențialilor consumatori. Și asta, în condițiile în care Primăria a venit cu contribuția sa, pentru a-i scuti pe oameni să contribuie ei, așa cum se practică în majoritatea localităților unde se construiesc rețele de apă și canalizare. Acest proiect prevedea ca fiecare consumator să vină cu o contribuție de 3000 de lei pentru conectarea la rețeaua de canalizare și 2000 de lei – la apeduct. Banii, însă, nu au fost plătiți de oameni, ci de primărie.
Aceeași situație se atestă și în celelalte sectoare, unde au fost construite, în ultimii ani, rețele noi de canalizare.

Despre stația de epurare
Stația de epurare a apelor uzate a fost construită cu circa 60 de ani în urmă, la o distanță de 13 km de municipiul Ungheni, în Valea Mare. E deja depășită de timp și nu corespunde noilor standarde și cerințe. E nevoie de o altă stație. În acest sens, au fost elaborate studii de prefezabilitate, de fezabilitate. Primăria are în permanență în vizor subiectul respectiv. A pus această problemă inclusiv la Guvern, încearcă să identifice surse de finanțare. Trebuie de știut că sunt necesare surse enorme. ÎM „Apă Canal” face tot posibilul să mențină în funcție toate utilajele acestei stații, să nu admită ridicări de presiune în rețea, ceea ce ar afecta pereții țevilor uzate la maximum.

Despre investițiile din ultimii ani
Grație Programului EU4 Moldova: Regiuni-cheie, în ultimii 2-3 ani s-a reușit realizarea mai multor proiecte, care să amelioreze situația în ceea ce privește asigurarea cu apă și canalizare la Ungheni. A fost construit un nou apeduct magistral pe strada Națională, cel vechi fiind foarte uzat, astfel că aproape zilnic erau înregistrate deranjamente. A fost construită și artera principală care asigură furnizarea apei spre cartierele Dănuțeni, Ungheni Deal, Ungheni Vale. Acum nu mai există cereri din partea consumatorilor privind presiunea mică a apei în acele zone. În plus, s-au micșorat considerabil pierderile de apă.
Datorită aceluiași Program, au fost construite noi rețele de canalizare pe 8 străzi din centru și Berești-Vasilica. A fost construit și un nou rezervor de apă, cu capacitatea de 1000 de metri cubi, ceea ce permite o securitate maximă în ceea ce privește asigurarea cu apă potabilă a populației din Ungheni.
A fost implementat și un proiect pilot privind instalarea a 1000 de apometre cu citire la distanță în sectorul Dănuțeni, acesta fiind, la momentul de față, în perioada de testare.

În concluzie: serviciul de apă și canalizare se află mereu în vizorul Primăriei, fiind extins și îmbunătățit în permanență.

De ce a fost necesară majorarea tarifului la serviciul de apă și canalizare, citiți în interviul cu Cristofor Codreanu, director ÎM „Apă Canal” din Ungheni: „Cu tarifele vechi la apă și canalizare riscam să nu mai putem activa”

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *