Semnătura electronică din Republica Moldova va fi recunoscută oficial în Uniunea Europeană

Imagine: Mold-Street

Republica Moldova a fost inclusă, începând cu 2 iulie 2025, în lista de încredere a prestatorilor europeni de semnături electronice, ceea ce înseamnă că documentele semnate digital în Moldova vor avea valoare juridică în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), scrie ipn.md.

Anunțul a fost făcut de viceprim-ministra Doina Nistor, ministra dezvoltării economice și digitalizării, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Henna Virkkunen, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, aflată în vizită oficială la Chișinău.

„Începând cu această toamnă, semnătura electronică moldovenească va fi aliniată complet la standardele europene. Inițiem procesul de recunoaștere reciprocă a semnăturilor electronice între Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a declarat ministra Doina Nistor.

Republica Moldova recunoaște semnăturile electronice emise în UE încă din 2021. Conform datelor oficiale, peste 300.000 de moldoveni sunt utilizatori activi ai semnăturii electronice.

UE va sprijini securitatea cibernetică și alegerile din Moldova

Oficialul european Henna Virkkunen a subliniat că recunoașterea semnăturilor electronice este un pas strategic în parcursul Moldovei către integrarea europeană. Ea a remarcat, totodată, necesitatea consolidării infrastructurii digitale și a capacității de răspuns în fața atacurilor cibernetice.

„Atacurile cibernetice și interferențele externe sunt o amenințare reală pentru democrațiile noastre. UE este gata să sprijine Republica Moldova în protejarea infrastructurii critice și a proceselor electorale, inclusiv pentru alegerile parlamentare din toamnă”, a spus Virkkunen.

Uniunea Europeană va facilita achizițiile Moldovei în domeniul securității cibernetice și va oferi asistență tehnică prin intermediul furnizorilor europeni de servicii, în cazul unor incidente majore.

Vizita oficialei europene la Chișinău are loc pe 15 iulie 2025, fiind prima în calitatea sa de vicepreședintă a Comisiei Europene. Ea urmează să se întâlnească și cu președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul discuțiilor privind aprofundarea cooperării digitale, economice și în domeniul securității.

„Digitalizarea și comunicațiile sunt esențiale pentru parcursul european al Moldovei. Vom continua să susținem acest efort, în beneficiul cetățenilor și al economiei moldovenești”, a conchis Henna Virkkunen.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *