Video/ Sărbătoare cu parfum de sânziene la cea de-a treia ediție a festivalului „La Semeni de Sânziene, hramul nostru de pe vremuri”

Imagine: Expresul/Tatiana Tesliuc

La Semeni, sărbătoarea Sânzienelor a fost prilejul perfect ca tradiția să reînvie în inima satului. Săteni de toate vârstele, colective artistice din raion și numeroși oaspeți s-au adunat pentru a marca cea de-a treia ediție a sărbătorii devenite deja tradiție – „La Semeni de Sânziene, hramul nostru de pe vremuri”.

Curtea căminului cultural a fost amenajată cu grijă pentru a-i primi cum se cuvine pe toți cei care au venit să sărbătorească. Sărbătoarea a început cu un alai format din colectivele artistice participante, care au pornit cu voie bună de la școală spre cămin, pe ritmuri de muzică tradițională. Pe drum, li s-au alăturat tot mai mulți localnici, iar satul a răsunat de cântec și voie bună.

Deși sărbătoarea Sânzienelor are loc, de obicei, pe 7 iulie, organizatorii au ales ca evenimentul să fie desfășurat pe 12 iulie, zi în care sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel. Cele două sărbători, legate între ele prin simbolistică și tradiție, anunță începutul secerișului și sunt marcate de obiceiuri pline de farmec și semnificație.

Legenda spune că în ziua Sânzienelor, Zânele bune ale anului coboară pe pământ și aduc belșug, iubire și protecție asupra naturii și oamenilor. Fetele împletesc coronițe din flori galbene, iar flăcăii se prind în horă, sperând la un an îmbelșugat și plin de noroc.

Potrivit organizatorilor, Sărbătoarea Sânzienelor nu este doar o întoarcere simbolică spre tradiții, ci și o punte vie între generații – între graiul bunicilor și energia tinerilor, între folclor și modernitate. „Este o sărbătoare de suflet, pe care ne dorim să o păstrăm cu sfințenie. Prin ea ne exprimăm tradițiile și obiceiurile legate de seceriș. Este foarte important ca aceste valori să fie păstrate, promovate și transmise din generație în generație”, a declarat Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea.

Ansamblul folcloric „Siminoc” din Semeni nu doar că a încântat publicul cu un colaj de cântece populare, dar a și amenajat o veritabilă „casă mare”, unde oaspeții au putut admira obiecte tradiționale și au fost invitați să guste din bucatele pregătite cu grijă. „Ne-am pregătit cu mare drag pentru toți oaspeții și invitații. I-am așteptat să guste din bucatele noastre tradiționale și să asculte muzică bună”, a subliniat Cristina Ciovaga, conducătoarea ansamblului.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată și de inițiativele cu scop comunitar. Membrele Grupului de Sprijin Reciproc din Semeni au organizat un târg de caritate pentru a lansa o campanie de colectare de fonduri destinată amenajării unui foișor – un spațiu destinat întâlnirilor și activităților intergeneraționale. „Am venit astăzi cu un târg, unde avem în vânzare diferite produse pe gustul tuturor, dar și bucate tradiționale, pentru a construi un foișor pentru sufletul comunității – un loc de relaxare, de întâlnire. Vrem să aducem împreună generațiile, să organizăm activități unde copiii să cunoască copilăria bunicilor lor. Sperăm să sensibilizăm diaspora, oamenii de bună credință și agenții economici din sat, pentru ca acest vis să devină realitate”, a spus Raisa Casian, membră a grupului de sprijin.

Seara a culminat cu un concert, prezentat de invitați speciali.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria și consiliul local Zagarancea, în parteneriat cu Căminul Cultural Semeni, Ansamblul folcloric „Siminoc”, dar și instituțiile de învățământ din localitate.

Tatiana Tesliuc 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *