„ … Şi toate faptele frumoase din cărţi eu la culeg”. Aşa să fie oare?
Conform statisticilor, doar 15 la sută din populaţie citeşte, fie că e vorba de presă, de literatură artistică sau de specialitate. Ce cred oamenii, cei ce au priză la public şi se bucură de popularitate în anumite cercuri, despre exerciţiul cititului? I-am abordat întîlnindu-i pe majoritatea în Piaţa Independenţei din Ungheni. Iată ce ne-au spus.
Alexandru AMBROS, primarul oraşului Ungheni:
E o frază interesantă, dar faptele frumoase pot fi culese nu doar din cărţi, ci şi din viaţă. Metaforic, este un adevăr, dacă îi dăm cărţii o altă dimensiune. Or, prin carte am putea înţelege tot ce ţine de informare, de studiere, de relaxare.
Citesc în permanenţă, în fiecare zi. În ultimii ani, mă axez mai mult pe literatura de specialitate, care să mă ajute la soluţionarea numeroaselor probleme ale oraşului. De exemplu, dacă e vorba de salubrizare, sigur că mă informez asupra echpamentului şi autospecialelor necesare în acest domeniu. Dacă e vorba de schimbarea sistemului de încălzire, nu ezit să citesc tot ce găsesc despre centralele termice.
Toate acestea, sigur, îmi iau foarte mult timp, dar altfel nu se poate. Citesc presa periodică şi aştept cu nerăbdare zilele de joi şi vineri, cînd apar cele mai multe ziare.
În ceea ce priveşte literatura artistică, revin, ori de cîte ori simt necesitatea, la Eminescu, la versul său. „Ce preferaţi, domnule primar: Somnoroase păsărele sau Împărat şi proletar”, l-am întrebat. A răspuns fără pic de ezitare: „Luceafărul” şi înspre asta trebuie să tindem cu toţii”.
Îndemn către populaţie:
Trebuie să învăţăm viaţa întreagă, iar instruirea fără lectură, fără carte e imposibilă. Cine spune că este instruit, pur şi simplu, nu-şi dă seama ce spune. Chiar e necesar să ne informăm zi de zi şi asta o putem face doar prin lectură.
Iulia PANCU, vicepreşedintele raionului:
Pentru mine, această frază este adevăratră şi funcţională, căci eu, ca de altfel multe persoane din generaţia mea, născută în anii 60, am avut dezvoltat cultul cărţii. În lipsa calculatoarelor, a altor surse moderne de informare, noi ne-am orientat spre carte. Cu certitudine, multe le-am cules de acolo şi îmi părea că ceea ce este scris în carte trebuie să existe şi în viaţa reală. Din păcate, nu e aşa. Căutam nişte valori, niște eroi din cărți şi nu-i puteam găsi în viața reală. Deci, una scriem, alta gîndim și a treia facem. Totuși, m-am străduit ca unele lucruri să le trăiesc după carte. Nu zic că mi-au reușit în totalitate, dar mă consider un om organizat, un om consecvent. M-au ajutat şi cărțile, şi viața unor eroi de acolo, de la care am preluat multe lucruri frumoase.
În ultimul timp, a apărut foarte multă presă. Încerc să mă informez din ea, deși deseori și presa ne duce în eroare. Dacă am probleme, dacă mi-i greu pe suflet, îmi revin răsfoiundu-l pe Dale Carnegie. Am acasă cîteva cărţi semnate de acesta şi, ori de cîte ori citesc cîte ceva de acolo, îmi revine buna dispoziţie şi încrederea în forţele proprii.
Îndemn către populaţie:
Eu una știu: dacă omul, în timpul liber, va lua o carte în mînă, va citi, atunci va fi mai puţin predispus la lucruri urîte, mai puțin va ucide cu cuvîntul. Deci, citiţi!
Mark ZWEIG, administratorul ÎM „AVE-Ungheni”:
Şi toate faptele frumoase din cărţi eu la culeg? Da, este un adevăr incontestabil. Cartea și cititul sînt foarte utile. Eu cred că ar fi mai bine să citim mai mult și mai puțin să ne uităm la televizor. Cartea ar trebui să fie pe primul loc. Eu personal citesc foarte mult, dar, în ultimul timp – mai mult cărți de specialitate, din domeniul meu. La facultate însă am citit foarte multă literatură artistică, am citit chiar şi cîteva poezii de Eminescu, în limba germană. Fiind de cîţiva ani aici, în Moldova, din păcate, nu am citit, deocamdată, nimic din literatura autohtonă. Dar am citit cărți ale unor autori ruși, traduse în germană.
Totuşi, mai aproape de sufletul meu sînt: Stefan Zweig, Franz Kafka, Goethe, Schiller. Cel mai tare însă îmi place Kafka. Indiscutabil, este foarte puternic.
Îndemn către populație:
Începeți să citiți și terminați cu televizorul. Vă veţi convinge că puteţi să gîndiţi şi altfel, să vedeţi lucrurile într-o altă dimensiune.
Eudochia VIZIRU, şefa Direcţiei economie şi reforme:
Pe noi, reprezentanţii generaţiilor anterioare, ale anilor 60-80, mult timp ne-au ghidat cărțile. Citeam foarte mult, şi romane, şi poeme – orice. Acum, oamenii sînt mult influențați de televiziune şi preferă să privească un film decît să citească ceva. Pentru noi însă cartea a avut și continuă să aibă un rol important.
Personal, citesc, practic, în fiecare zi, fie că e vorba de pubicații periodice sau de literatură de specialitate. Revin, ori de cîte ori am posibilitatea, la clasicii noștri. Am în biblioteca personală toate volumele lui Eminescu, ale Constantin Stere… Din păcate, mai puțin l-am citit pe Marin Preda, pe Nichita Stănescu. Generația noastră a fost văduvită de acești mari scriitori. E păcat.
Îndemn către populație:
Să citim, să citim cărți, deoarece cărțile sînt izvorul cunoștințelor. Să dăm prioritate cărților, și nu televizorului. O ecranizare a unui roman nu ar trebui să ne fac să renunțăm la citit. Doar cartea te face să gîndești, doar în carte vei găsi cu adevărat înțelepciune.
Alexandru CRĂCIUN, om de afaceri:
Recunosc, personal, faptele frumoase le culeg din publicațiile periodice. Sigur, în perioada școlară le culegeam și din cărți. Acum, mult prea rar mai iau în mînă cîte o carte. Ziarele și televizorul sînt pentru mine sursele principale de informație. Citesc zilnic presa, mă informez. Astfel, iau cunoștință de evenimentele ce se produc și îmi fac o opinie. Cred că, datorită acestui fapt, pot să analizez starea de lucruri din țară, să înțeleg mai bine ceea ce se întîmplă.
Cartea mă însoțește doar în perioada de concediu. Iar ultima dată am fost în concediu cu vreo doi ani în urmă.
Îndemn către populație:
Odată cu apariția internetului, cartea a rămas în planul secund, cam puțini o mai solicită. Este regretabil acest fapt. Pe cei tineri nu-i mai poți convinge să citeacă o carte, pentru că internetul le absoarbe tot timpul. Anume către ei aş vrea să mă sdresez: mai bine citiți o carte decît să pierdeți timpul pe internet.
Lucia Bacalu
Pagină realizată în parteneriat cu Biblioteca publică „Dimitrie Cantemir”
Lasă un răspuns