Festivalul „Sânziene unghenene”, ediția a V-a: tradiție, folclor și creație pe Insula Lacului Delia

Imagine: Tatiana Tesliuc

Cea de-a V-a ediție a festivalului „Sânziene unghenene” a fost marcată, în premieră, prin desfășurarea sa într-o locație nouă – Insula Delia, situată pe Lacul Delia din municipiul Ungheni. Evenimentul a adunat sute de participanți într-un cadru natural, cu miresme de flori de câmp, cântec popular și ateliere creative.

„Prin organizarea acestui festival ne dorim să punem în valoare tradițiile și portul popular. Este o activitate prin care aducem la Ungheni și promotori ai folclorului din alte localități, chiar și din România. Ne propunem ca fiecare ediție să aducă un plus de valoare. Sperăm ca această a cincea ediție, „Sărbătoarea tradițiilor și a portului popular – Sânziene unghenene”, să fie pe placul publicului și să ne ducă mai departe, spre multe alte ediții”, a subliniat Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de Cultură Ungheni.

Evenimentul a fost deschis de ansamblul de dans „Strugurașii”, coordonat de Nina Pricladova, care a prezentat un dans simbolic, cu fetele purtând cununi din sânziene – flori ce simbolizează puritatea și magia nopții de vară.

Printre participanți s-au numărat și oaspeți din Fălești. Rodica Răilean, directoarea Muzeului Național de Istorie și Etnografie din Fălești, a prezentat cămășile tradiționale cusute în cadrul atelierului „Cămăși cu suflet de Fălești”. „Cămășile expuse aici sunt create de către participantele atelierului – în jur de 20 de femei din comunitatea culturală și educațională a raionului. La invitația Silviei Zagoreanu, am venit să împărtășim din experiența noastră și să vedem lucrurile frumoase care se fac la Ungheni”, a menționat ea.

Pe scenă a urcat și Ansamblul Folcloric „Țărăncuța” din Florițoaia Veche, care a încântat publicul cu un buchet de melodii populare. Lidia Bolișoi, conducătoarea ansamblului, a împărtășit un obicei vechi legat de sânziene: „Tradițiile trăiesc atunci când noi le respectăm și le păstrăm. Dovadă e că am venit și cu buchețele de sânziene, care vă vor fi împărțite. Mâine dimineață, după ce veți trece prin roua de Sânziene – tămăduitoare și benefică –, mergeți la biserică, sfințiți buchețelele, puneți-le în casa mare și veți fi iubite tot anul”.

Festivalul a inclus și o componentă practică, prin atelierul de împletit și țesut organizat de Centrul de meșteșuguri „Fantezie”. „Participanții își creează propriul model, combinând plantele după textură și culori. Am pus la dispoziție și săculețe ce pot fi umplute cu flori de levănțică. Pe lângă creație, participanții se bucură și de aroma plantelor”, spune Valentina Obadă, coordonatoarea centrului. La atelier am surprins-o și pe ungheneanca Ecaterina Moraru, care împletea un covoraș din elemente naturale – flori, iarbă, stuf: „De fiecare dată, Centrul „Fantezie” ne surprinde plăcut, original și creativ. Este o activitate care se încadrează perfect cu tematica evenimentului”.

Cei prezenți au petrecut o seară deosebită în sânul naturii. „Am venit la această sărbătoare cu toată dragostea. Îmi plac asemenea evenimente, mai ales că se promovează tradițiile și valorile noastre. Ne bucurăm să petrecem o seară frumoasă, înconjurați de natură”, ne spune Zina Marian.

„Este o ocazie frumoasă să ieșim din casă, să ascultăm muzică folclorică, să participăm la ateliere și să admirăm cămășile tradiționale. Locația e bine aleasă, organizarea – bună”, a adăugat și Nina Purcel, o altă locuitoare a municipiului.

Focul de tabără a pus punct serii, în care voia bună și cântecele de suflet au adunat oamenii în jurul tradiției și portului popular.

Evenimentul a fost organizat de către Palatul de Cultură sub egida Primăriei Ungheni, în parteneriat cu Uniunea Mondială de Folclor, fiind membre 45 de țări, printre care și RM, prin reprezentanta directoarei Palatului de Cultură, Silvia Zagoreanu și Asociația Națională de Folclor din România, vicepreședinte, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

Un reportaj foto de la acest eveniment puteți vedea pe pagina de Facebook a Expresului.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *