Nicoleta Budeanu: „Acest rezultat reprezintă o încununare a muncii asidue pe care am depus-o în toți cei 12 ani de școală”

Nicoleta Budeanu, absolventă a Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni, a reușit și ea, alături de alți 4 absolvenți din Ungheni, performanța de a obține media 10 pe linie la examenul de bacalaureat.
În interviul de mai jos, Nicoleta ne-a povestit despre cum a trăit această perioadă, ce a motivat-o să obțină aceste rezultate și ce sfaturi le dă viitorilor absolvenți.
10 pe linie la BAC – ce înseamnă acest rezultat pentru tine?
Acest rezultat reprezintă o încununare a muncii asidue pe care am depus-o în toți cei 12 ani de școală. Este o dovadă clară a faptului că, în tot acest timp, mi-am concentrat atenția, efortul și ambițiile în plan academic.
De asemenea, consider că această realizare este o răsplată pentru toate nopțile nedormite pe care le-am dedicat studiului.
Cum ai reacționat în momentul în care ai aflat că ai obținut media 10?
M-am emoționat mult imediat ce mi-am aflat notele și am simțit o bucurie enormă, o satisfacție sufletească deplină și un sentiment de mândrie pentru faptul că am reușit să obțin rezultatul mult râvnit.
Te așteptai la un astfel de rezultat?
Cu certitudine că mă așteptam să obțin un rezultat bun la examenele de Bacalaureat, deoarece m-am pregătit intens și eram destul de încrezătoare în cunoștințele proprii. Cu toate acestea, aflarea rezultatelor a fost cea mai plăcută surpriză, iar momentul în care am accesat, dis-de-dimineață, testele în format online și am văzut că am obținut zece pe linie, nu știam cum să reacționez de atâta bucurie.
Cum ți s-au părut examenele?
Dificultatea examenelor a fost întocmai pe măsura așteptărilor mele. Sunt de părere că profesorii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” ne-au pregătit destul de intens, ne-au oferit cunoștințe valoroase și ne-au sprijinit în a ne forma abilitățile necesare pentru a susține cu succes examenele de BAC.
Cu siguranță ai avut emoții la examene. Cum le-ai depășit?
Emoțiile dinaintea examenelor de BAC sunt firești și este imposibil să le suprimăm în totalitate. Cu toate acestea, consider că este important să învățăm să le gestionăm corespunzător, astfel încât acestea să nu influențeze negativ asupra nivelului nostru de performanță. Drept pentru care, cea mai eficientă soluție în acest sens este pregătirea temeinică și, nu în ultimul rând, acea doză de încredere în propriile forțe.
Cum te-ai pregătit pentru BAC? Ai avut un plan clar de învățare sau te-ai bazat mai mult pe ce ai acumulat în anii de liceu?
Personal, consider că pregătirea pentru examenele de Bacalaureat începe încă din primul an de liceu, dar este, bineînțeles, mai intensă în decursul clasei a 12-a, de aceea este important să învățăm sistematic și să nu lăsăm totul pe ultima sută de metri, pentru a nu ne simți depășiți și presați psihologic.
Nu pot spune că am avut un plan fix de pregătire, dar am încercat să-mi gestionez eficient timpul și să acord atenția necesară fiecărei discipline de examen în parte.
Ai luat deja o decizie privind facultatea sau domeniul în care vrei să mergi mai departe?
Alegerea domeniului în care aș vrea să activez mai departe rămâne o decizie dificilă pentru mine, căci nu sunt convinsă în totalitate de profesia de viitor. Există câteva opțiuni, dar nu sunt încă definitive, drept pentru care îmi mai rezerv puțin timp de reflecție.
Ce sfaturi le-ai da viitorilor absolvenți care doresc să obțină rezultate similare?
Viitorilor absolvenți vreau să le doresc, în primul rând, multă putere și reziliență în acest ultim an de studii. Nu este unul ușor, dar dacă vor munci, se vor pregăti sistematic de ore și vor lua în considerare sfaturile profesorilor, reușitele nu vor întârzia să apară. Disciplina și acea doză de încredere în propriile forțe sunt, din punctul meu de vedere, cheia succesului, de aceea le urez, următoarelor generații de absolvenți, să fie perseverenți, încrezători și atunci toate visurile lor vor deveni realitate.
Citiți și interviurile cu Evelina Covalschi și Cătălina Cujba.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns