Cătălina Cujba: „Media 10 la examenul de bacalaureat este un răspuns la toate nopțile pe care le-am petrecut învățând”

Cătălina Cujba, de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Ungheni este o altă absolventă cu 10 pe linie la examenele de bacalaureat. Citiți mai jos un interviu cu ea, în care ne spune cum a reușit să atingă această perfomanță.

10 pe linie la BAC – ce înseamnă acest rezultat pentru tine?

Pentru mine media 10 la examenul de bacalaureat este un răspuns la toate nopțile pe care le-am petrecut învățând, un sentiment de liniște interioară de după furtuna ce era în mintea mea, bucuria și mândria care a venit după presiunea și stresul continuu și totodată este frica ce s-a transformat în încredere.

10 pe linie la BAC era doar un gând, poate chiar un vis ce părea la mare distanță de a deveni realitate, însă este o dovadă clară a efortului depus și a susținerii din partea familiei și a profesorilor.

Tu cum ai reacționat în momentul în care ai aflat că ai obținut media 10?

Emoțiile erau puternice încă înaintea aflării notelor, tensiunea era mare, presiunea aceasta îmi trăda memoria astfel că aveam tot felul de gânduri negative. În dimineața zilei de 26 iunie am accesat testele online și spre marea mea surprindere punctajul fiecărui test corespundea notei 10. Să fiu sinceră, am fost cuprinsă de lacrimi de fericire, nu puteam să-mi imaginez că așa ceva este posibil, plângeam și râdeam în același timp și speram să nu fie un vis, să nu mă trezesc.

Sincer, te așteptai la un astfel de rezultat?

Deși aveam încredere în mine și în ceea ce cunosc, au existat mici îndoieli care m-au făcut să cred că nu voi obține nota maximă la toate examenele. Nu m-am așteptat la un asemenea rezultat, astfel pe măsură ce accesam online fiecare test și vedeam notele, tindeam să cred că următoarea notă nu va fi una maximă, până la ultimul test. Câteva clipe am fost nedumerită, până am conștientizat tot ce mi se întâmplă, iar în acel moment am fost învăluită de un amalgam de emoții de mândrie, bucurie și uimire, iar mintea era copleșită de o furtună de gânduri care s-au revărsat în lacrimi.

Mai apoi am mers și la centrul de BAC pentru a vedea notele, deoarece mă aflam într-o continua stare de uimire.

Cum ți s-au părut examenele?

Examenele nu sunt niciodată ușoare, este necesar să te pregătești sistematic, să studiezi și să îți găsești o metodă optimă de a lucra eficient.

Din punctul meu de vedere examenele au fost accesibile, evident au existat și câteva „capcane”, care m-au indus în eroare, precum formularea unor itemi, însă am reușit să le trec cu brio. Totodată, dificultatea testului este discutabilă și subiectivă, pentru mine cunoscând ce și cum ar trebui să rezolv, a fost mai dificil să reușesc să schițez pe foile de maculator apoi să transcriu pentru a mă încadra în spațiul rezervat și în timpul acordat.

Cu siguranță ai avut emoții la examene. Cum ai reușit să le depășești?

Evident emoțiile au existat, însă cunoscându-mă pe mine și știind cum reacționez în cazul în care las emoțiile și gândurile să mă coplșească, am încercat să rămân calmă. În primul rând, cu o zi înainte de examen am repetat până amiază, restul zilei mi-am oferit timp pentru mine, am ieșit la plimbare în natură și am petrecut timp cu cei dragi. În al doilea rând, am dormit bine pentru a fi odihnită și a mă putea concentra la examen, înainte de BAC m-am calmat realizând exerciții de respirație și încurajându-mă în sinea mea.

Evident că încurajările părinților și ale profesorilor, mi-au oferit un mic imbold și un strop de curaj.

Cum te-ai pregătit pentru Bac? Ai avut un plan clar de învățare sau te-ai bazat mai mult pe ce ai acumulat în anii de liceu?

Pregătirea pentru examene am realizat-o pe tot parcursul anului, fiind mai intense în ultima lună. Nu am avut un anume plan dat fiind fapul că pentru fiecare disciplină am avut o abordare diferită. Atât pentru examenul la Limba și Literatura Română, cât și pentru cel la Matematică, pregătirea s-a rezumat la rezolvarea de exerciții, și înțelegerea algoritmilor de rezolvare pe care îi exersam încă din clasa a X, sporind treptat dificultatea. Iar cu cât mă apropiam de examen am început să realizez itemii la care întâmpinam mai multe greutăți, fiind ghidată și corectată în permanență de către profesori. Cât despre disciplina la solicitare, în cazul meu – Biologia, am repetat temele la care întâmpinam dificultăți de înțelegere, și am realizat conspecte la temele pe care le-am regăsit în programa de BAC bazându-mă pe competențele pe care trebuie să le am. Astfel că în ultima săptămână am reactualizat informația și competențele pe care le-am regăsit în curriculum.

Ai luat deja o decizie privind facultatea sau domeniul în care vrei să mergi mai departe?

Da, de ceva timp știu unde vreau să îmi continui studiile, cert e faptul că vreau să rămân să studiez în Republica Moldova, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, facultatea de Farmacie. Nu știu ce îmi va rezerva viitorul, însă știu că peste câțiva ani mă văd într-un „halat alb”.

Primesc des întrebarea de ce anume acest domeniu, pentru mulți farmacistul este persoana ce stă la prima masă, însă acest domeniu este mult mai vast de cât ne imaginăm, este un domeniu care îmi oferă satisfacție și mă atrage.

Ce sfaturi le-ai da viitorilor absolvenți care doresc să obțină rezultate similare?

Aceste rezultate necesită muncă și perseverență, de aceea este important ca fiecare să își găsească metoda cea mai eficientă de învățare, să fie deschis să ofere ajutor și să îl ceară atunci când are nevoie, pentru că fiecare semn de întrebare pe care îl are cineva duce la dificultatea de a rezolva itemii propuși.

Totodată, este importantă balanța dintre odihnă, alimentație corectă și muncă pentru a putea avea o mai bună concentrare. Iar dacă cineva speră și visează la aceste rezultate, este crucial să dea tot ce are mai bun, să depună efort maxim, iar rezultatele nu vor înceta să apară, deoarece nimic nu e imposibil.

AICI puteți citi interviul cu Evelina Covalschi, absolventă a Liceului „Gheorghe Asachi”, care, la fel, a obținut 10 pe linie.

Reamintim că rezultatele preliminare ale examenului de bacalaureat 2025 a adus un nou record: cinci elevi din raionul Ungheni au obținut media 10 pe linie!

Este vorba de: Nicoleta Budeanu – Liceul „Vasile Alecsandri”, Andrei Verbina – Liceul „Vasile Alecsandri”, Jasmina Percic – Liceul „Vasile Alecsandri”, Cătălina Cujba – Liceul „Ion Creangă”, Evelina Covalschi – Liceul „Gheorghe Asachi”.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *