„Purtăm ie cu mândrie” – un festival al tradițiilor la Grădinița „Romanița” din Petrești

Imagine: Expresul

De Ziua Internațională a Iei, grădinița „Romanița” din Petrești a organizat, pentru al treilea an consecutiv, festivalul „Purtăm ie cu mândrie” – un eveniment dedicat portului popular și valorilor tradiționale.

„Mă bucur că ne-am adunat într-un număr atât de mare la această sărbătoare a neamului nostru – ziua în care celebrăm portul nostru popular și, în mod special, ia. Este cel mai simbolic element al costumului tradițional, care ne adună pentru al treilea an la rând în curtea grădiniței, într-un mediu frumos amenajat cu grijă și implicare. Ia reflectă valorile și identitatea noastră. Ne dorim să păstrăm aceste tradiții, să ne cunoaștem originile, să ne identificăm ca neam și să transmitem mai departe dragostea pentru portul popular”, a menționat la deschiderea evenimentului, Livia Bernic, directoarea grădiniței.

Foișoarele din curtea instituției au fost amenajate cu elemente autentice, în stil tradițional, iar părinții celor cinci grupe din grădiniță s-au mobilizat și au pregătit o expoziție culinară cu deserturi și bucate tradiționale, readucând în prim-plan gusturile copilăriei.

„Noi, părinții, am reușit să realizăm o expoziție culinară „Ca la bunica”, cu deserturi tradiționale, dar au fost aduse sarmale și plăcinte care nu lipsesc de la nicio sărbătoare. Copiii au fost încântați să guste și să admire decorul, cu prosoape, covoare și alte elemente specifice. Este o sărbătoare care reunește portul nostru popular, deserturile și mâncarea noastră tradițională, cântecul, dansul și voia bună. Mă bucur că astfel de valori sunt promovate în rândul celor mici”, a spus Eleonora Chiriliuc, părinte al unui copil din grupa „Fluturașii”.

„Ne-am dorit să amenajăm foișoarele cât mai tradițional, cu ceea ce am avut la îndemână – covoare, prosoape, fețe de masă. A fost o provocare, fiindcă multe obiecte de odinioară nu se mai păstrează, dar am reușit să improvizăm din ceea ce am avut. Și, desigur, nu au lipsit deserturile pregătite în stil tradițional”, a adăugat și Lilia Spînu, mămica unui copil din grupa „Steluța”.

Pe lângă programul artistic susținut de copii – recitări de poezie, cântece și dansuri populare – părinții au fost implicați activ într-un atelier creativ: „Cea mai originală lucrare. Confecționarea costumului popular”, unde au confecționat piese de costum tradițional. Activitatea a culminat cu parada costumelor populare, unde copiii au fost premiați pentru „Cea mai frumoasă Petreșteancă” și „Cel mai frumos Petreștean”.

Potrivit Liviei Bernic, festivalul are drept scop promovarea iei și a portului popular, familiarizarea copiilor cu tradițiile autentice. „Am pornit acest festival din dorința de a dezvolta spiritul patriotic al copiilor și de a-i conecta cu rădăcinile noastre culturale. Ne dorim ca fiecare ediție să fie unică, cu activități și expoziții variate și, sperăm ca această inițiativă să devină o tradiție de durată”, a conchis directoarea.

Grădinița „Romanița” din Petrești este frecventată de peste 130 de copii, iar prin astfel de activități, colectivul instituției și-a propus să contribuie activ la promovarea identității culturale și a valorilor naționale în rândul noilor generații.

Un reportaj foto puteți vedea pe pagina de Facebook a Expresului. 

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *