Evelina Covalschi: „Pentru mine, media 10 la bacalaureat constituie o sinteză a tuturor clipelor în care am muncit”

Rezultatele preliminare ale examenului de bacalaureat 2025 aduc vești minunate pentru raionul Ungheni: cinci absolvenți au reușit să obțină media 10 pe linie. Este vorba despre Nicoleta Budeanu, Andrei Verbina și Jasmina Percic, toți de la Liceul „Vasile Alecsandri”, Cătălina Cujba, de la Liceul „Ion Creangă”, și Evelina Covalschi, de la Liceul „Gheorghe Asachi”.
În perioada următoare, vom publica interviuri cu acești tineri de excepție, care ne vor povesti cum au reușit să atingă această performanță remarcabilă.
Evelina Covalschi, absolventă a Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni este cea care dă startul seriei de intrerviuri.
– Evelina, 10 pe linie la BAC, ce înseamnă acest rezultat pentru tine?
Pentru mine, media 10 la bacalaureat constituie o sinteză a tuturor clipelor în care am muncit cu o sinceră dorință de a învăța, de a descoperi, cu desăvârșire, cine sunt.
Cred, așadar, că această performanță reprezintă, în esență, rezultatul acumulării consecvente de cunoștințe, ce a presupus, incontestabil, nu doar ore îndelungate de studiu, ci și disciplină, exigență, responsabilitate, și uneori momente de nesiguranță.
– Cum ai reacționat în momentul în care ai aflat că ai obținut media 10?
Am simțit că tot ce am trăit în liceu, cu împliniri şi dificultăți, s-a comprimat într-un moment unic, în care s-au suprapus lacrimi, zâmbete şi un sentiment de bucurie, fiindcă am reușit să finalizez o etapă importantă din parcursul meu educațional.
– Te așteptai la un astfel de rezultat?
Am sperat la un rezultat excelent, dar nu am anticipat neapărat o medie perfectă. Eram conștientă că nivelul meu de pregătire a fost temeinic, în special datorită experienței competiționale dobândite la olimpiade şi a unei rutine de studiu bine structurate. Totuşi, examenele implică inevitabil un factor de imprevizibilitate. Am verificat rezultatele online și atunci am simțit că tot efortul depus a fost valorificat pe deplin.
– Apropo, cum ți s-au părut examenele?
Fiindcă am fost eliberată de la probele scrise la limba română și engleză datorită rezultatelor obținute la olimpiadă şi la examenul Cambridge, am oferit prioritate celorlalte materii. De aceea, consider că subiectele au fost echilibrate, implicând o bună înțelegere a conceptelor şi, totodată, o aplicarea corectă a cunoștințelor dobândite de-a lungul anilor.
– Cu siguranță ai avut emoții la examene. Cum le-ai depășit?
Emoțiile au fost fireşti şi inerente, întrucât presiunea asociată bacalaureatului, ca etapă definitorie în traseul educațional, precum și aşteptările personale au condiționat, în mod firesc, teamă.
Ceea ce m-a ajutat cel mai mult să rămân echilibrată a fost sprijinul constant al familiei, al părinților, care mi-au insuflat dragostea de carte și de frumos.
– Cum te-ai pregătit pentru BAC? Ai avut un plan clar de învățare sau te-ai bazat mai mult pe ce ai acumulat în anii de liceu?
Desigur, informația dobândită în anii de liceu a constituit o bază substanțială în procesul de pregătire pentru bacalaureat, dar am considerat esențial să o consolidez. După încheierea orelor de curs, mi-am organizat timpul astfel încât să pot relua în mod activ materia aferentă fiecărei probe, să exersez şi să identific eventualele lacune.
– Ai luat deja o decizie privind facultatea sau domeniul în care vrei să mergi mai departe?
Nu am luat încă o decizie definitivă în privința facultății, tocmai pentru că îmi doresc ca alegerea să fie una bine fundamentată, în deplin acord cu aspirațiile mele. Sunt conştientă de importanța acestui pas și nu doresc să mă grăbesc într-o direcție care nu mi se potrivește. Cu toate acestea, sunt deschisă către noi oportunități şi experiențe ce îmi pot valorifica potențialul.
– Ce sfaturi le-ai da viitorilor absolvenți care doresc să obțină rezultate similare?
Îi încurajez pe viitorii absolvenți să muncească, să-şi permită să descopere, să greșească, să se îndoiască, dar şi să continue, pentru ca în cele din urmă să nu uite că, dincolo de orice încercare, cel mai important este să te cunoști pe tine însuți, căci precum scria Octavian Paler, oricând ,,avem timp să ne-alungăm întrebările, să amânăm răspunsurile,/ avem timp să sfărâmăm un vis și să-i reinventăm…”.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns