Luna septembrie
Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni cu o durată de 30 de zile. Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvîntul latinesc septem, şapte, pentru că luna septembrie era a şaptea lună în calendarul roman. Grecii numeau luna septembrie Boedromion. Popular, luna septembrie se numeşte Răpciune.
Cine-i născut în luna septembrie…
1 septembrie – Corneliu Prepeliţă, inspector Direcția Generală Raională Învățămînt, Tineret și Sport Ungheni
1 septembrie – Alexandru Şoltoianu, specialist relaţii cu publicul şi mass-media, Consiliul rational Ungheni
4 septembrie – Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni
7 septembrie – Angela Rusu, director gimnaziul Medeleni
8 septembrie – Ion Chelaru, directorul Liceului “Vasile Alecsandri” Ungheni
9 septembrie – Lidia Crăciun, directorul Spitalului rational Ungheni
10 septembrie – Vlad Savin, architect, primăria Ungheni
11 septembrie – Ion Ţîţu, director SA “Javelin”
11 septembrie – Igor Vîrlan, director gimnaziul Buşila
12 septembrie – Iurie Vrabie, director SA “Progagroter”
12 septembrie – Nicolas Nicula, SA “Covoare Ungheni”
13 septembrie – Emilia Cucuruzac, directoare grădiniţa-creşă “Guguţă”, oraşul Ungheni
13 septembrie – Lilia Scurtu, directoarea Centrului Medicilor de Familie Ungheni
15 septembrie – Claudia Sîrbu, directoare grădiniţa “Tereza Sobolevski”
16 septembrie – Stepan Roşca, primar de Cornova
17 septembrie – Ion Hanganu, primar de Alexeevca
19 septembrie – Iurie Ţurcanu, primarul satului Corneşti
22 septembrie – Violeta Petre, directoare Centrul de resurse de atragere a investiţiilor
22 septembrie – Marina Sasu, directoare gimnaziul Teşcureni
24 septembrie – Galina Ţurcanu, directoare grădiniţa-creşă Rădenii Vechi
25 septembrie – Iurie Bostan, şeful Biroului vamal Ungheni
26 septembrie – Maria Cudreavţeva, directoare grădiniţa-creşă “Poieniţa”, oraşul Corneşti
27 septembrie – Victoria Şoşu, medic de familie, CMF Ungheni
28 septembrie – Margarita Baban, primar de Floriţoaia Veche
29 septembrie – Iurie Ţăruş, primar de Sineşti
30 septembrie – Nina Burlacu, directoare gimnaziul “Ion Vatamanu” Pîrliţa
Date remarcabile şi memorabile
1 septembrie – Ziua cunoştinţelor
3 septembrie – Ziua Armatei Naţionale
4 septembrie – Ziua lucrătorului din ramura gazului
4 septembrie – Ziua lucrătorului Servicului vamal
8 septembrie – Ziua internaţională pentru alfabetizare
9 septembrie – Ziua lucrătorului Securităţii
17 septembrie – Ziua lucrătorului din silvicultură
19 septembrie – Ziua lucrătorului aviaţiei civile
21 septembrie – Ziua internaţională a Păcii
23 septembrie – Ziua mondială a curăţeniei
25 septembrie – Ziua economistului
25 septembrie – Ziua lucrătorului social
26 septembrie – Ziua limbilor europene
28 septembrie – Ziua dreptului de a şti.
1 septembrie nu este o zi obişnuită, este ziua cînd va împlini 25 de ani
Indiscutabil, 25 de ani este o vîrstă cu care se mîndreşte orice tînăr. Este o vîrstă la care ştii ce vrei de la viaţă, este o vîrstă la care îţi poţi pune animite scopuri în viaţă. Alexandru Şoltoianu, specialist relaţii cu publicul şi mass-media în cadrul Consiliului raional Ungheni, la cei 25 de ani ai săi, pe care i-a împlinit la 1 septembrie, încă nu se consideră o persoană realizată sută la sută. Are însă în faţă scopuri şi idealuri pe care speră să le atingă într-o bună zi. A absolvit o facultate, a avut ocazia să plece în SUA să vadă noi culturi, noi oameni. Activează în Consiliul raional alături de un colectiv minunat. „Am o droaie de prieteni pe care îi stimez şi mă stimează”, a accentuat Alexandru Şoltoianu. Îşi doreşte să-şi întemeieze o familie alături de actuala lui iubită, îşi doreşte o casă şi… un salariu decent.
De 1 septembrie îşi aminteşte mereu cu drag. Cînd era copil, aştepta această zi din două motive: pentru a-şi sărbători ziua de naştere şi pentru că era prima zi de şcoală. Şi acum aşteaptă această zi cu mare nerăbdare, deşi se mai scurge un an din viaţa sa. „Este o zi cînd mă gîndesc serios la ce voi face mai departe, este o zi cînd îmi trasez anumite scopuri în viaţă, este o zi cînd îmi sînt alături toţi prietenii laolaltă”, a mai remarcat dînsul.
În acest an, şi-a serbat ziua de naştere mai deosebit, mai fastuos, împreună cu toţi cei dragi lui, la aer liber, la natură. Are emoţii, recunoaşte dînsul, că doar nu este o zi oarecare, este ziua cînd împlinește frumoasa vîrstă de 25 de ani.
A început o nouă etapă în viaţa sa cu noi planuri pentru viitor
Este originar din satul Corneşti. Fost militar, îi place ordinea, corectitudinea şi disciplina. Anterior, a lucrat în cadrul Ministerului Apărării, a elaborat mai multe legi şi este mîndru şi satisfăcut pentru faptul că acestea au şi fost aprobate. Acum activează într-un domeniu total diferit. A fost ales primar al satului Corneşti.
Este vorba de Iurie Ţurcanu. La 19 septembrie, dînsul îşi va sărbători frumosul jubileu de 50 de ani. Această zi este foarte importantă pentru el. Este o zi cînd trece în revistă tot ceea ce a realizat în trecut şi îşi face planuri pentru viitor. „Este o zi în care pot apărea semne de întrebare la ceea ce ai reuşit să faci în viaţă şi ce n-ai reuşit să faci. Este o zi cînd poţi să meditezi asupra năzinţelor şi faptelor”, notează dînsul.
Ceea ce îşi doreşte cel mai mult este ca să poată să-şi atingă ţelurile şi să aibă puterea de a realiza tot ceea ce şi-a propus să facă pentru satul său de baştină, Corneşti. Gazificarea, asigurarea satului cu apă potabilă şi tehnică, reparaţia drumurilor sînt doar cîteva dintre prorităţile sale.
Este adevărat, în plan profesional a obţinut multe realizări, însă este mult mai mîndru de ceea ce a realizat în plan personal. Are doi feciori cu care se mîndreşte foarte mult, de altfel ca şi orice părinte.
Cum îşi va sărbători jubileul? Dînsul încă nu ştie, că mai este timp pînă atunci, spune. Cu siguranţă, îi vor fi aproape rudele şi prietenii, ca în fiecare an. De ziua lui îşi doreşte multă sănătate lui şi celor apropiaţi.
Cu cît sînt mai mulţi copii în jurul lui, cu atît se simte mai bine
Ziua de naştere este o zi importantă pentru el. Este o zi în care îşi aduce aminte de copilărie, de emoţiile acelor ani. „Îmi fac o generalizare a tot ce am reuşit şi nu am reuşit în toţi aceşti ani”, ni s-a destăinuit Igor Vîrlan, directorul gimnaziului Buşila. La 11 septembrie, dînsul va împlini vîrsta de 45 de ani.
În fiecare an, în această zi, se străduie să fie acasă, în familie, alături de soţie şi copii. „Funcţia pe care o deţin nu îmi permite să stau prea mult acasă, de aceea mă strădui ca această zi, foarte importantă pentru mine, s-o dedic familiei mele”, a accentuat Igor Vîrlan. Este mîndru de ceea ce a realizat pînă acum. Este mîndru că se dedică educaţiei copiilor. I-a promovat în sport, iar rezultatele obţinute pe parcursul anilor vorbesc de la sine. „Cea mai mare bucurie pentru mine este că, copiilor le place ceea ce fac, ceea ce îi învăţ şi ei vin cu mare plăcere la orele mele”, a remarcat dînsul.
Cu cît mai mulţi copii sînt în jurul lui, cu atît se simte şi el mai bine. Îi pare bine că poate să facă ceva util pentru copii şi să-i distragă de la viaţa din stradă. Prin sport, îi învaţă să ducă un mod de viaţă sănătos. Consideră că a făcut multe pentru copii şi încă va mai face, pentru că îi place ceea ce face şi cu cine face.
Ceea ce îşi doreşte cel mai mult, ca manager al unei instituţii preuniversitare, e ca toţi copiii să aibă şanse egale la învăţătură. „Îmi mai doresc ca cei apropiaţi să-mi fie sănătoşi şi să petrecem ziua cu multă bucurie”, a adăugat dînsul.
Lasă un răspuns