O poveste de viață și angajament: Despre Anastasia Parvan și Asociația „Rădăcini Sadovene“

Anastasia Parvan (Gavriliță) este originară din Sadova Călărașilor. Chiar dacă a părăsit Moldova acum opt ani, dorul de casă și dorința de a sprijini comunitatea au rămas mereu vii în inima ei, motiv pentru care a fondat și Asociația Obștească „Rădăcini Sadovene”. În prezent, locuiește în Elveția, într-un sătuc mic cu aproximativ 1000 de locuitori.
De meserie este medic veterinar, specializată în managementul calității și biosecurității laboratoarelor medical-veterinare. Elveția a încurajat-o și i-a oferit dreptul de a munci pe meseria ei. Evoluția ei profesională a fost una foarte interesantă și fulminantă, ajungând să facă parte din echipa de conducere a laboratorului.
Timpul Anastasiei este împărțit între familie, serviciu, asociația din Elveția dar și cea nou fondată la Sadova – Rădăcini Sadovene, pasiuni pentru drumeții și pictat, dar, desigur, și pagina de facebook la care ține foarte mult – Moldoveanca din Elveția.
– Ce v-a determinat să plecați din Moldova și cum a fost adaptarea în Elveția?
Am emigrat în 2017 alături de soțul meu și cei trei copii, căutând oportunități mai bune și o viață mai bună pentru familia mea. Adaptarea în Elveția a fost o provocare, dar am reușit să mă integrez treptat datorită deschiderii și a dorinței mele de a învăța, munci și de a mă adapta la noul mediu. În această perioadă, am realizat cât de important este să păstrezi legătura cu rădăcinile tale și să continui să contribui la dezvoltarea comunității tale, chiar și de la distanță.
– Ce v-a menținut legată de satul natal, Sadova, în toți acești ani în care sunteți departe de casă?
Tradițiile, obiceiurile și valorile din satul meu natal au fost mereu în inima mea. De asemenea, am păstrat legătura cu familia și prietenii, ceea ce m-a ajutat să mă simt conectată la rădăcinile mele. Dorința de a contribui la bunăstarea satului meu a fost mereu o motivație puternică în viața mea, având în vedere că fiecare dintre noi are o responsabilitate față de radacinile si originile noastre.
– Sunteți fondatoarea Asociației Obștești „Rădăcini Sadovene”. Ce moment sau eveniment v-a inspirat să o fondați?
Fondarea Asociației „Rădăcini Sadovene” a fost determinată din dorința de a răspunde nevoilor comunității și de a crea un spațiu în care să ne reunim, să ascultăm și să acționăm împreună pentru dezvoltarea satului nostru. Încă de mulți ani am avut această idee, dar momentul de cotitură a fost toamna trecută, când am reușit să consolidez echipa. Evenimentul de fondare a Asociației a marcat începutul unei călătorii de colaborare și implicare: am organizat numeroase întâlniri online și offline pentru a ne conecta cu nevoile oamenilor din sat.
– Care este misiunea principală a Asociației „Rădăcini Sadovene”?
Misiunea noastră este de a construi o comunitate unită și prosperă, în care fiecare membru, fie că se află în sat sau în diaspora, să aibă un cuvânt de spus în viitorul său. Ne angajăm să consolidăm legăturile între localnici și cei plecați, promovând inițiative care să sprijine dezvoltarea infrastructurii locale și să răspundă nevoilor de bază ale bästinasilor.
– Cu ce se mândrește asociația?
Suntem de exact două luni fondați și ne mândrim cu proiectul privind iluminarea stradală în sat, câștigat în prima etapă. Așteptăm și cea de a doua etapă și dacă vom obține finanțarea, atunci acest proiect va îmbunătăți considerabil siguranța și confortul locuitorilor. Suntem facilitatori pentru adunarea de fonduri destinate renovării cimitirului din sat, ne dorim sa creem un loc modern și accesibil pentru toți, pentru a duce frumos memoria celor plecați din viață. Un alt proiect de suflet pentru mine este includerea satului pe harta interactivă turistică a Moldovei. Avem vinării, pensiuni, muzeu, trasee de drumețit, avem cu ce ne mândri, vom include acolo și centrul vechi al satului. De asemenea, suntem în pregătiri pentru organizarea Zilelor Diasporei și de a oferi suport pentru administrația publică locală la organizarea Festivalului Căpșunii și Mierii.
– Ce provocări ați întâmpinat în implicarea comunității locale și a diasporei în proiectele voastre?
Au fost mai mult provocări minore legate pe alocuri mai mult de lipsa de comunicare frecventă, lipsa încrederii și dispersia oamenilor, fie din diaspora sau sat, care sunt adesea axați pe nevoile personale. Uneori, suntem limitați în acțiuni, dar nu este adevărat! Cu acțiuni civice, putem aduce schimbarea.
De asemenea, este dificil uneori greu să mobilizăm băștinașii pentru a participa activ la proiecte. Totuși, am reușit să depășim aceste obstacole prin determinare și colaborare, având în vedere că „unitatea face puterea”. Autoritatea publica locala a oferit până acum o deschidere constantă în toate demersurile noastre: începând de la oficiu și până la suport financiar pentru proiecte locale.
– În ce mod diaspora poate contribui eficient la dezvoltarea comunității de acasă, chiar și de la distanță?
Diaspora are un potențial enorm despre care a început să se vorbească mai activ în ultimii ani. Sadovenii plecați pot contribui prin transferul de cunoștințe, resurse financiare și sprijin moral.
Proiectele inițiate de membrii diasporei pot aduce beneficii semnificative comunității de acasă, iar colaborarea dintre localnici și cei din diasporă este esențială pentru dezvoltarea durabilă.
– Puteți da un exemplu concret în care implicarea unui membru al diasporei a avut un impact semnificativ?
Un exemplu remarcabil este implicarea unui membru și co-fondator al Asociatiei din diaspora, Alexandru Tataru, care a donat trei calculatoare pentru trei copii excelenți din sat. Această contribuție a avut un impact semnificativ asupra educației acestor copii, facilitându-le accesul la resursele educaționale necesare. Acesta este un exemplu de „solidaritate în acțiune”, demonstrând că fiecare gest contează.
Țin să remarc și implicarea activă a echipei întregi, mai ales că împreuna putem facilita și colabora sinergic întru dezvoltarea Sadovei.
– Ce planuri aveți pentru dezvoltarea asociației în următorii ani?
Planificăm să extindem activitățile asociației, să atragem mai mulți membri și să inițiem noi proiecte care să sprijine dezvoltarea culturală și socială a comunității noastre. Ne dorim să atragem fonduri ce vor răspunde la nevoile vitale ale satului. Vrem să consolidăm relațiile cu autoritățile locale și cu diaspora, dar cel mai important – cu băștinașii, pentru a crea un impact și mai mare.
– Ce vis aveți pentru Sadova? Cum ar arăta satul ideal, în viziunea dumneavoastră?
Visez la un sat ideal Sadova – un sat dezvoltat așa ca unul elvețian, cu infrastructură bine dezvoltată, trasport modern, condiții decente de trai, unde se pune accent pe pastrarea mediului, dezvoltare ecologică sustenabilă, unde există viață de sat îmbinată cu tehnologiile moderne, condiții pentru toți, de la mic la mare, unde orășenii vin să-și cumpere case și să se relaxeze la sfârșit de săptămână, unde poți găsi suflu de acasă și care păstrează vibrația tradițiilor noastre, un loc unde te întorci și simți că ești acasă. Aș dori ca oamenii să se simtă conectați și implicați în comunitate, iar tradițiile noastre să fie păstrate și celebrate de fiecare dată.
– Aveți vreun mesaj pentru cei din diaspora care încă nu s-au implicat în viața satului?
Îi încurajez să se alăture eforturilor noastre de a ne consolida și de a pune umărul la dezvoltare – asta va ajuta la păstrarea spiritului satului viu. Fiecare contribuție contează, doar împreună putem fi solidari și uniți, iar fiecare să se considere un agent al schimbării în bine.
În încheiere, sunt mândră de toate aceste realizări comune si personale și sper că povestea mea poate fi un exemplu de perseverență, adaptabilitate și angajament pentru toți moldovenii, dar în special pentru băștinașii de acasa. De asemenea, îmi doresc să contribui la promovarea relațiilor bilaterale între Republica Moldova și Elveția, precum și la dezvoltarea Sadovei.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns