80 de ani de la sfârșitul războiului. Ion Lazariuc – simbol viu al unei generații de sacrificiu

Imagine: Expresul

Nici vântul și nici ploaia nu i-au ținut departe pe cei care au venit pe 9 mai la Complexul Memorial. Cu flori în mâini și gânduri în tăcere, zeci de oameni – funcționari, reprezentanți ai administrației publice, dar mai ales cetățeni simpli – s-au adunat pentru a onora memoria celor care au luptat pentru pace.

În centrul tuturor privirilor era petreșteanul Ion Lazariuc, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. Veteranul, astăzi singurul supraviețuitor dintre veteranii de război din raionul Ungheni, a vorbit cu emoție despre trecutul său pe front: „Eu, ca veteran de război, din satul Petrești, am luat parte la acel mare război. S-au împlinit 80 de ani de când s-a terminat și noi nu mai auzim bubuituri de tun. Eram tânăr când am fost la război, am fost în linia focului și în Polonia, și în Cehoslovacia și în Germania. Acolo am fost rănit și de acolo am revenit acasă”.

Cu vocea tremurândă, dar plină de forță, el a transmis un mesaj simplu și profund: pacea este cel mai de preț dar.

„Oamenii care au luptat pentru pace s-au stins din viață, iar noi ne-am adunat pentru a ne aminti de ei. Niciodată, probabil, nu vor putea fi șterse din memoria noastră cele întâmplate în anii 1939–1945. Ziua de 9 mai nu este doar o sărbătoare, ci un apel la memorie, solidaritate și responsabilitate. A ne aminti nu este o simplă formalitate — este o formă de respect pentru trecut și un angajament pentru un viitor în pace”, a spus Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni.

Salvele trase în cadrul evenimentului au trezit o emoție puternică în rândurile celor prezenți.
„Aceste salve care au răsunat preț de câteva secunde ne-au îngrozit, dar închipuiți-vă că undeva, asta se întâmplă acum. În contextul conflictelor armate actuale, pacea nu mai este o noțiune, ci o necesitate”, a subliniat și Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.

Lucian Manole, șef adjunct al Cancelariei de Stat în teritoriu, a accentuat importanța transmiterii acestor lecții generațiilor viitoare. „Este o zi a recunoștinței și a memoriei. Datorită acelor eroi, avem pace, libertate și democrație. Avem datoria să păstrăm memoria lor vie și să educăm tinerii despre lecțiile istoriei”, a punctat el.

La rându-i, Valerii Balețchii, fiul unui alt veteran, a evocat cu emoție figura tatălui său: „Tatăl meu a fost înrolat în război în 1943. A fost rănit în Varșovia, s-a întors cu grad de invaliditate. A întemeiat o familie, a crescut trei băieți și la 62 de ani a decedat. Acum, rolul nostru este să-i cinstim amintirea și să transmitem această datorie morală și copiilor noștri”.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă și cu aplauze pentru Ion Lazariuc, simbol viu al unei generații de sacrificiu.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *