Factura pentru ascensoare. Pentru ce plătim? Primăria Ungheni explică…

Locuitorii municipiului Ungheni, locatari ai blocurilor multietajate, au primit, în aceste zile, facturi majorate pentru utilizarea ascensoarelor.
Care este motivul?
Conform legislației în vigoare, pentru ca un ascensor să fie utilizat în condiții legale și sigure, este necesar să fie întreprinși următorii pași:
- Efectuarea inspecției tehnice periodice. Se face o dată în an de către o firmă autorizată, pentru a stabili starea tehnică a ascensorului. Costul este de 1200 de lei pentru fiecare ascensor.
Testarea primelor 10 ascensoare din Ungheni a scos la iveală numeroase defecțiuni și nereguli, care trebuie îndepărtate obligatoriu. În caz contrar, ascensorul nu va mai putea funcționa, aceasta prezentând un risc sporit pentru utilizatori. - Obținerea certificatului de prelungire a termenului de exploatare. Se eliberează o dată la 3 (trei) ani. Costul este de 5000 de lei pentru fiecare ascensor. După testare și înlăturarea defectelor stabilite, se eliberează documentul respectiv, fără de care utilizarea ascensorului este considerată ilegală.
- Încheierea unui contract de asigurare a răspunderii civile. Se face o dată în an, pentru a proteja viețile și bunurile persoanelor care utilizează liftul, în caz de accident. Costul este de 675 de lei pentru fiecare ascensor.
Deci, pentru a obține actele menționate și a reveni în câmpul legal, locatarii din fiecare scară trebuie să plătească, în total, 6875 de lei. Suma respectivă se împarte la numărul de utilizatori și se regăsește în fiecare factură. Cu cât numărul utilizatorilor e mai mare, cu atât suma spre plată e mai mică.
Atenție! La solicitarea mai multor locatari, plata pentru testare, asigurare și certificatul de exploatare a fost eșalonată pentru 3 luni (martie, aprilie, mai). Totodată, în această perioadă, în factură se va regăsi și plata pentru înlăturarea defectelor depistate la ascensoarele deja testate.
Ulterior, factura va fi mult mai mică, în ea regăsindu-se doar costurile pentru întreținere și curentul electric.
Stimați ungheneni, utilizatori ai ascensoarelor din blocurile locative,
Vă îndemnăm să fiți responsabili, să efectuați plățile în timp util, pentru a nu perturba funcționarea ascensoarelor. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când se fac pași concreți pentru aducerea în legalitate a acestora și crearea unui mediu sigur pentru toți.
De notat că ascensoarele sunt proprietatea locatarilor, iar potrivit legislației în vigoare, contractele cu operatorii, pentru utilizarea energiei electrice și întreținere, se poate face doar de o entitate juridică – asociația în condominiu. Deoarece, deocamdată, nu există astfel de asociații, Primăria municipiului Ungheni a delegat aceste obligațiuni SRL „Servicii Comunale” Ungheni.
Starea tuturor celor 100 de ascensoare din blocurile locative este deplorabilă, termenul lor de exploatare fiind depășit cu mult. E timpul să se facă ordine în acest domeniu, ca să fie înlăturat orice risc pentru cei ce utilizează liftul. Pentru a moderniza sau a schimba un ascensor vechi pe unul nou e nevoie de sume enorme, între 400 mii și un milion de lei, bani pe care locatarii nu-i pot aduna la momentul de față și nici altcineva nu-i poate oferi. De aceea e foarte important, pentru început, să se facă ordine, să fie înlăturate toate defectele.
Pentru informații suplimentare sau precizări și explicații vă adresați la „Servicii Comunale” Ungheni, pe adresa: mun. Ungheni, str. Oranjeriei 8, de luni până vineri, in intervalul 09:00-12:00, sau apelați la numărul de telefon: 067658364.
Această inițiativă este pentru binele tuturor, iar siguranța locatarilor trebuie să fie o prioritate comună.
Schimbarea primelor două ascensoare din Ungheni – în plină desfășurare
În aceste zile se muncește interns pentru schimbarea primelor două ascensoare din Ungheni. Este vorba de ascensoarele din scările 1 de pe Ion Creangă 27 și Ghenadie Crestiuc 9. Deși, inițial, se menționa ziua de 15 iunie drept dată limită de executare a tuturor lucrărilor, întreprinderea „Liftmontaj” SRL a efectuat lucrările într-un termen mai restrâns, astfel că e posibil ca cele două ascensoare să fie date în exploatare mult mai devreme.
Reamintim că, pentru schimbarea celor 2 ascensoare, Programul „EU4 Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, a oferit suma de 93.383 de euro. La finele săptămânii trecute, primarul Vitalie Vrabie, însoțit de reprezentanta Programului „EU4 Moldova: Regiuni-cheie”, Liliana Tincu, a inspectat șantierul. Dânsul s-a declarat satisfăcut de lucrările efectuate și ritmul acestora.
Lasă un răspuns